Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

Bedrijfstafeltennis is een schot in de roos

Bedrijfstafeltennis is een schot in de roos

Bedrijfstafeltennis is een niet meer weg te denken begrip onder vele bedrijven. Dit najaar werd de vijfentwintigste editie van het Ede Stad bedrijfstafeltennis toernooi verspeeld.

Als speler heeft alleen Bert van de Bovenkamp, voor zover na te gaan, aan alle 25 edities meegedaan. ,,Wel voor verschillende teams en liefst zes keer mede met de teamleden kampioen geworden. Of ik daarmee recordhouder ben? Geen idee”, lacht Van de Bovenkamp. Jan Mostert haalde dat aantal net niet maar is wel vanaf het begin bij de organisatie betrokken geweest. ,,De tafeltennisclub TTV Ede (voorheen TTV BIT.NL) werd begin 2009 benaderd door de BDU-uitgeverij (Ede Stad) met de vraag of er bij ons ook een bedrijfscompetitie is en zo niet of we interesse hebben die op te zetten. Onze toenmalige voorzitter Emiel Krijt heeft er zijn schouders onder gezet”, steekt Jan Mostert van wal.

Door: Eip Janssen

Jan Mostert is een bij TTV Ede niet weg te denken tafeltennisser en/of voormalig bestuurder. ,,Ik heb inderdaad binnen de club de nodige functies verricht. Altijd met veel liefde en plezier. Mijn instelling is dat de individuen een team maken. Beter gezegd alle leden maken een vereniging. Dat ik daar onderdeel van mag zijn ben ik blij en trots op. Dezelfde trots die ik heb bij het Ede Stad bedrijfstafeltennistoernooi”, lacht de tafeltennisser. Na enig rekenen heeft Jan Mostert 22 van de 25 edities meegedaan. Ook maakte Jan een aantal jaren deel uit van de organisatie. De Ede Stad sportenthousiasten Sander van Snippenberg en Henny Jansen spraken met het bestuur van de tafeltennisvereniging. ,,Het bestuur was uiteraard enthousiast over de vraag van Ede Stad. ,,Dit kwam het tafeltennissen maar ook de promotie van TTV Ede alleen ten goede. Na het ‘groene licht’ werd een opzet gemaakt. Als speelavond werd gekozen voor de donderdagavond. Even was ook de zaterdag een mogelijkheid. Maar daar zag men achteraf terecht vanaf omdat veel bedrijven en/of hun werknemers dan andere verplichtingen hadden.”

Bert van de Bovenkamp (rechts) een niet weg te denken deelnemer   Foto: Eip Janssen
Bert van de Bovenkamp (rechts) een niet weg te denken deelnemer   Foto: Eip Janssen

BEGIN Het eerste bedrijfstafeltennistoernooi werd gehouden op donderdagavond 14 mei 2009. De wisselbeker was aanwezig. De naam werd ‘Ede Stad Bedrijfscompetitie’ tafeltennistoernooi. Elk team telde minimaal drie spelers en de samen behaalde winstpartijen bepaalde wie de wisselbeker in ontvangst mocht nemen. Dat werd na een mooie tafeltennisstrijd JFK Adviesgroep. Nu dertien jaar later is het aardig eens te kijken welke Edese bedrijventeams aan de eerste editie meededen. Dar waren onder meer: Beauty Salon Tres Chique, Blits Communicatie, Ede Stad, Wings Events in combinatie met Café Railroad, Autobedrijf G. Braber BV, De Nieuwe Heuvel, CineMec en TTV BIT. NL. ,,Het mooie was dat er toen al werd nagedacht over een zo eerlijk mogelijke competitie opzet. Je had echte bedrijfstafeltennissers en spelers met (enige) ervaring of al lid bij TTV Ede. Dus werd er met een voorgift gespeeld. Dat betekende dat de op papier betere speler punten moest voorgeven. Een systeem wat nu nog, maar dan aangepast aan de huidige tijd wordt toegepast”, licht Mostert toe.

Sander van Snippenberg heeft nog een leuke anekdote in petto over het voorgiftsysteem. ,,Als een onervaren speler de smaak goed te pakken had, dan was een game met die voorgift soms snel binnen. Dan kreeg je vaak van de ‘ervaren’ tafeltennisser te horen dat er niets deugt van dat voorgiftsysteem. En dat ze dan extra fanatiek gingen spelen, met extra moeilijke balletjes. Leuke wisselwerking was dat wel. Maar het niveau van de spelers werd na elke competitie of meerdere wedstrijden tussentijds aangepast. Dit op basis van de resultaten, dus al met al was dit wel het eerlijkste systeem.”

De interesse binnen een aantal bedrijven was groot. ,,Vooral het feit dat bedrijven via Ede Stad aan naamsbekendheid konden doen, speelde mee. In vele bedrijven bleek dat er een tafeltennistafel stond, waar tijdens de middagpauze door enthousiastelingen werd getafeltennist. Wat is er dan mooier dan je krachten te meten met collega’s. Daarnaast zal er de afgelopen vijfentwintig edities ongetwijfeld aan netwerken zijn gedaan. Maar voor de organisatie stond het sportieve gedeelte voorop. Je merkte dat wekelijks de Ede Stad werd uitgeplozen en rangen en standen goed bijgehouden”, gaat Mostert verder.

Na al deze edities mogen degenen die bij de eerste opzet betrokken waren (Emiel Krijt tafeltennisclub en Sander van Snippenberg/Henny Jansen namens Ede Stad, red.) met genoegen terugkijken op hun initiatief. Het resulteerde in twee op zich staande tafeltennistoernooien. ,,De bedrijventafeltenniscompetitie voor deelnemers aan het weken lang durende toernooi. Daarnaast nog een individueel bedrijventoernooi dat op de laatste speelavond wordt afgewerkt. Een toetje of te wel ‘kers op de taart’ nadat de bedrijfstafeltenniscompetitie was afgerond.

Eerste verslag uit het jaar 2010 met Willem van de Brink (zittend) later medeorganisator. - eigen PR
Eerste verslag uit het jaar 2010 met Willem van de Brink (zittend) later medeorganisator. – eigen PR

‘Ede Stad en tafeltennis twee-eenheid’

,,Nadat het eerste bedrijventoernooi goed geslaagd was werd een competitie opgezet. Minimaal tien en maximaal veertien bedrijven vaardigden elke voor en/of najaarseditie een team af. Editie op editie werd getafeltennist om de bedrijfseer hoog te houden. Ook het feit dat Ede Stad na elke editie een apart artikel aan de winnaar en/of organisatie wijdde werd gewaardeerd. Het was toch weer voor alle partijen een extra kans in de publiciteit te komen. Ik denk dat na deze jubileum editie vastgesteld mag worden dat bedrijfstafeltennis ingeworteld is in het Edese bedrijfsleven. De slotavond is nu zoals het ooit begon. Alle deelnemende bedrijven, maar ook vertegenwoordigers van onze bordsponsoren in tafeltennishal mogen spelers afvaardigen. Nog steeds worden de gescoorde punten van de drie hoogst eindigende spelers bij elkaar opgeteld. Zij winnen namens hun bedrijf de begeerde wisselbokaal.” Jan Mostert heeft goede herinneringen aan de vele deelnemende teams en/of hun spelers.

 ,,Het team wat mij altijd weer het meest positief verrast op de slotavond van het individuele toernooi is Klumpenaar Bandenservice te Ede. De belangstelling om aan de reguliere bedrijfstafeltenniscompetitie deel te nemen is niet aanwezig. Maar aan het individuele toernooi doen zij in groten getale mee. En hun aanwezigheid is die avond echt niet te missen. Resultaat of geen resultaat maakt niet uit. De gezelligheid van het tafeltennistoernooi prevaleert. En dat is zo mooi”, geniet Mostert.

Gedurende vele editie heeft een vertegenwoordiger van Ede Stad in het organisatie comité gezeten. ,,De bijdragen die over de toernooi avond werden geschreven, vonden op vrijdagmorgen op internet gretig aftrek. Ook hebben de vertegenwoordigers een goede inbreng gehad om het bedrijfstafeltennis toernooi succesvol te maken. Zoveel edities elkaar ter wille zijn is in mijn ogen echt uniek”, oordeelt Mostert namens de tafeltennisclub.

Met enige regelmaat wordt de tafeltennisclub gevraagd waarom zij zich samen weekblad Ede Stad zo inzetten voor bedrijfstafeltennis. ,,Misschien zoals eerder beschreven om bedrijven te laten ‘netwerken’. Wellicht dat bedrijven voor elkaar iets kunnen betekenen. Dat kan voor het Edese bedrijfsleven alleen maar een ‘win win’ situatie opleveren. Een tweede reden voor ons als tafeltennisclub was om meer mensen in beweging te krijgen. Wie heeft in zijn bedrijf of op een camping nu geen tafeltennis gespeeld? Het is de misschien wel meest laagdrempelige sport, dus ideaal voor een hele brede doelgroep zoals bedrijven. Het inschrijfgeld is door de jaren heen nooit een probleem geweest. Minimaal tien speelavonden, een gezellige bar, wat wil je nog meer”, vraagt Mostert zich af. Hij is, net als vele eerdere organisatoren te bescheiden een eindconclusie vast te stellen.

Sponsorcommissie leden Jan Mostert en Wim Spelt genieten van de samenwerking Ede Stad en TTV Ede - Eip Janssen
Sponsorcommissie leden Jan Mostert en Wim Spelt genieten van de samenwerking Ede Stad en TTV Ede – Eip Janssen

Bedrijfstafeltennissen mag gerust een schot in de roos worden genoemd. Mede te danken aan de drie eerdere pioniers (Emile Krijt, Sander van Snippenberg en Henny Jansen, red.) begin 2009. ,,Daarna hebben vele coryfeeën hun beste krachten aan de bedrijfstafeltenniscompetitie gegeven. Namen noemen is altijd gevaarlijk. Wellicht vergeet je iemand die ook belangrijk zijn geweest. Sinds vier jaar zijn Peter Groen, Wim Spelt en Arjan de Boer de drijvende krachten achter het Edese bedrijfstafeltennis. En daar is geen woord Spaans of gelogen aan”, meent Jan Mostert.

JUBILEUM EDITTIE Aan de vijfentwintigste editie najaar 2022 deden elf bedrijfstafelteams mee. ,,Niet alle winnaars van eerdere edities zijn bekend. De reden? Pas nadat het bedrijfstafeltennistoernooi na een aantal edities succesvol was, is een wisselbeker in het leven geroepen. Van het voorjaar 2012 is de registratie gestart. De ons bekende eerdere winnaars zijn: JFK Financiën, Soft and Cosy, TKE, D en O Administratie, Langius, Grill Restaurant Piramide, Jumbo Rhenen, D en O Administratie, Spelt Financiële Adviseurs, D en O Administratie, Jumbo Rhenen, Autobedrijf Van Roekel, Midgetgolf De Dikkenberg, OFS Sport, Spelt Financiële Adviseurs, Wurms Logistiek, Van van Ee (2x achter elkaar) en Midgetgolf De Dikkenberg. Laatstgenoemde heeft dus een bijzondere jubileum editie gewonnen. We kunnen met deze wisselbeker nog even door. Drie keer achter elkaar of vijfmaal in totaal dan mag je de beker in het bedrijf houden. Van van Ee had de kans maar liet deze jubileum editie verstek gaan”, lacht wedstrijdleider Peter Groen opgelucht.

Peter Groen, Arjan de Boer en Wim Spelt, met op de achtergrond gevraagd en ongevraagd adviseur Jan Mostert, dragen zoals gezegd nu zorg voor een goede organisatie. ,,Met behulp van vrijwilligers die altijd bij naam genoemd willen worden. Maar wel heel belangrijk zijn. Dat kan zijn bij de barbediening, de PR, de tafelindeling enz. Ik ben als voorzitter van TTV Ede ongelooflijk blij met deze bedrijfstafeltenniscompetitie. Het geeft promotie aan het mooie tafeltennisspel. Maar, en laten we daar ook eerlijk over zijn, betekent het elke donderdagavond een behoorlijk inloop. Die inkomsten zijn voor onze overigens financieel gezonde vereniging, niet onbelangrijk”, aldus Wim Spelt.

Zijn collega Jan Mostert, die met hulp al jarenlang in de sponsorcommissie voor de nodige reclameborden in de zaal zorgt, wil nog graag een ander aspect benoemen. ,,Het eerdergenoemde bedrijventoernooi, als sluitstuk van de bedrijfstafeltenniscompetitie voor- en najaar, is een geweldig sluitstuk. Je ziet dan niet alleen tafeltennisdeelnemers, maar ook leidinggevenden van bedrijven. Zij zien dat een tafeltennistafel plaatsen in een bedrijf niet zonder succes is.”

NESTOR Bert van de Bovenkamp kan het beste verwoorden in hoeverre de bedrijfstafeltenniscompetitie in zijn ogen is veranderd. ,,Bedrijfstafeltennis is zeker veranderd in deze 25 edities. En laat ik maar gewoon gelijk vaststellen dat dat in positief opzicht zo is. Vroeger waren er meer spelers die weinig of geen ervaring met tafeltennissen hadden. Nu zie je meer spelers van TTV Ede op de donderdagavond. Nee, dat is niet erg. Zeker omdat de organisatoren daar goed op hebben ingespeeld. Tot een jaar of drie geleden speelde je tot de 11 punten waarbij een lager geklasseerde tegenstander misschien drie of vier punten moest maken. Een netballetje meer of minder maakte soms al het verschil. In sommige partijen was je binnen een paar minuten klaar met een game. Nu speel je, tenzij de tegenstander echt van grote klasse is minimaal elf punten en de tegenstander bijvoorbeeld 19 punten”, licht hij toe.

De organisatie paste op meerdere punten het wedstrijdreglement aan. ,,Ook mogen teams nog maar twee in de tafeltenniscompetitie (NTTB) uitkomende spelers opstellen”, gaat de nu bij Midgetgolf De Dikkenberg spelende Van den Bovenkamp verder. Wat bezielt een recreant om elke donderdagavond weer naar TTV Ede te gaan? ,,In de eerste plaats het spelletje. Daarnaast ontmoet je veel spelers die je van vroeger kent. Het is niet alleen bedrijfstafeltennis maar ook sociale contacten koesteren. Ik vind tafeltennissen en gelukkig wordt die mening heel breed gedeeld, geweldig leuk. Misschien overbodig het te zeggen, maar wel een compliment aan de organisatoren is dat er nooit iets gebeurd wat niet door de beugel kan. De Olympische gedachte achter de tafel is niet altijd aanwezig, maar wel het wederzijdse respect”, oordeelt Van den Bovenkamp. In al die 25 edities heeft hij ook genoten van de slotavond.

,,Een individueel bedrijventafeltennistoernooi. Waar vind je dat nog? Minimaal drie spelers tellen mee voor de wisselbokaal die je als bedrijf kunt winnen. Individueel kun je ook het toernooi winnen. Maar die winstweg is helaas voor mij nog nooit weggelegd”, zegt Van de Bovenkamp met een glimlach. De Edenaar, die bij TTV Ede ook recreatief tafeltennist heeft meerdere competitieleiders meegemaakt. De laatste acht of negen jaar is het Peter Groen. Maar eerder waren ook Joop Kraan en/of Willem van den Brink aan het bewind. Ook worden er al jarenlang leuke verslagen gemaakt door een lid van de organisatie. De communicatie van en naar de teams, maar dat is logisch met Ede Stad en het vroegere BIT.NL (TTV EDE) aan het bewind, is prima. Respect voor deze vrijwilligers. Wij spelen ons potje, drinken wat en gaan naar huis. Je verwacht dan de volgende dag ‘gewoon’ de uitslagen, verslag enz. Maar zo ‘gewoon’ is dat niet in een tijd waarin vrijwilligheid en/of vrijwilligers schaarser worden bij een sportclub.”

HOOLIGANSSFEER AFWEZIG Van de Bovenkamp roemt naast de plezierige sfeer ook de onderlinge sportiviteit. ,,Hooliganisme kent deze sport niet. Hoogstens als op donderdagavond het Europa Cup voetbal aanstaat op de televisie. Dan wil men elkaar wel eens plagen. Maar ook hier geldt, dat voor welke club je ook bent, dat met een ‘knipoog’ gaat”, lacht Van de Bovenkamp.

Van de Bovenkamp is een niet te stoppen waterval als het over bedrijfstafeltennis gaat. ,,Of ik het weleens mis? Dat dacht ik eerder niet. Een vrije speelavond, omdat de teamcoach voor een ander koos, was voor mij geen punt. Maar toen corona (2020/2021, red.) de tafeltennissport en dus ook bedrijfstafeltennis stil legde, merkte ik de donderdag en het tafeltennissen echt te missen. Je bent helemaal uit je ritme”, eindigt Bert van de Bovenkamp.

Bedrijfstafeltennis in welke vorm dan ook is niet meer uit de ‘Edese sportwereld’ weg te denken. ,,Ik hoop dat de samenwerking tussen weekblad Ede Stad en TTV Ede nog lang zijn vruchten mag afwerken. Aan ons zal het niet liggen”, sluiten Wim Spelt en Jan Mostert af.

Door Eip Janssen