Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

BTC: Bengelmedia pakt kampioenschap.

Bengelmedia pakt in laatste partij het bedrijfstafeltenniskampioenschap

‘Nooit eerder was het zo spannend’

[EDE] Bengelmedia heeft de Edese bedrijfstafeltenniscompetitie (BTC) najaar 2023 gewonnen. Maar tot de laatste partij was het ongekend spannend. Mede dankzij Haeck WorX dat uiteindelijk slechts een punt tekortkwam om ook voor de titel in aanmerking te komen.

door Eip Janssen

Nog nooit in de tot nu toe gespeelde zeventwintig edities bedrijfstafeltenniscompetitie (BTC) gemeente Ede was het zo spannend als deze najaarscompetitie 2023. Op de laatste speeldag hadden nog meerdere teams kans op de titel: ‘beste bedrijfstafeltennisteam’. De voorgaande weken wisselden de koplopers elkaar wekelijks af. Zeker zeven teams hebben een of meer weken de ranglijst aangevoerd.

Kampioenen Diana Knijff, Gradus Groothengel (eigenaar Bengelmedia), Tom Hanegraaf en Ton Lindeboom

Vaak wordt gezegd dat in de laatste seconde of partij de beslissing is gevallen. Soms een cliché maar in de bedrijfstafeltenniscompetitie (BTC) TTV Ede, in samenwerking met Ede Stad deze keer zeker niet. Bengelmedia wist dat het de drie laatste partijen tegen Midgetgolf De Dikkenberg moest winnen om een punt voorsprong op Haeck WorX te houden. ,,Onze directe concurrent had het sterke Tapasia met 7-3 verslagen. Bengelmedia stond op drie punten achterstand. Dus wist dat de laatste partij absoluut gewonnen moesten worden”, aldus Bengelmediaspeler Tom Hanegraaf. De derde speelster van De Dikkenberg kon pas rond 22.00 uur achter de tafel verschijnen in verband met andere verplichtingen. ,,Geen moment is bij ons overwogen een reglementaire zege te claimen. Nadat Tom Hanegraaf en ik de partij wonnen lag de druk bij Ton Lindeboom. Ondanks het gejoel en luide aanmoedigingen van de concurrenten wist Lindeboom tegenstandster Lisanne Meeuwisz (De Dikkenberg) de baas te blijven. Het kampioenschap werd echt in de laatste partij van de avond veiliggesteld”, aldus eigenaar Gradus Groothengel. ,,Weet je wat ik zo mooi vond? Dat Ton Lindeboom ondanks dat hij veel sterker was dan Lisanne Meeuwisz de bal op tafel hield in plaats van af te knallen. Zo hadden beide tafeltennissers een leuke partij. Dat is in mijn ogen de sfeer zoals dat bij de BTC hoort. Dat is ook de reden waarom mijn Amsterdamse bedrijf Bengelmedia meedoet”, vertelde de Edenaar. Het op enige afstand meeluisterende BTC-lid Wim Spelt hoort het met plezier aan. ,,We spelen met een voorgift systeem zodat elke speler kans heeft op winst. De sterkere spelers laten inderdaad de tegenstander in hun waarde. Daardoor blijft de BTC ook voor de gemiddelde recreant maar ook wat meer ervaren speler leuk”, vult Spelt aan. ,,De publiciteit in je krant (Ede Stad, red.) maakt mijn communicatieafdeling wekelijks blij. Het wordt zeer goed gevolgd en dit succes wordt wel even gevierd “, lacht de creatief manager van zijn bedrijf.

[TOPPER VIERT JUBILEUM] Ton Sandbrink is naast een sympathieke persoonlijkheid ook een niet te missen tafeltennisser bij de BTC. Zijn weelderige haardos, zijn liefde voor metal muziek, zijn kenmerkend. ,,Hoe ik bij dit team kwam? Mijn vorige team (BIT.NL, red.) stopte met deelnemen aan de BTC. Eigenaresse Parichart Deesongkram vroeg of ik belangstelling had. Na een goed gesprek ‘ja’ gezegd. De vergoeding die ik per wedstrijd krijg is echt aanzienlijk. Hoeveel dat is? Plezier en dat is een niet te betalen goed”, schatert Ton Sandbrink. De 54-jarige Sandbrink is naast al zijn tafeltennis activiteiten ook ‘oppas’ voor teamgenote en de veel oudere Leida Lok. ,,De oudste actieve tafeltennisster. Ik ben echt zuinig op haar. Altijd aanwezig om ons team (Suksabai BV) te steunen. Meestal speel ik samen met haar het dubbel. De uitslag? Onbelangrijk, ons plezier telt dubbel”, is Sandbrink eerlijk. Slechts twee edities moest Ton de afgelopen jaren aan zich voorbij laten gaan. ,,Dan is dit dus mijn vijfentwintigste deelname. Een jubileum”, zegt hij bescheiden. Zijn sterkte is het tactisch inzicht achter de tafel. ,,Ik maak het mijn tegenstander zo moeilijk mogelijk. Maar laat ze ook in hun waarde. Plezier achter de tafel telt voor beiden meer dan de winst”, is Sandbrink duidelijk. Hij geeft desgewenst BTC-spelers ook les. ,,Als je je kennis en kunde kunt overdragen over deze mooie tafeltennissport moet je dit niet nalaten. Ik heb twee keer een toernooi voor aankomende BTC leden gehouden. Liefst negen spelers zie ik nu met enige regelmaat terug. Ook bij mijn eigen werk (Steris Ede) is men daardoor gaan deelnemen. Wat wil je nog meer.”  Ton Sandbrink is al bijna 34-jaar lid van de club (TTV Ede, red.). ,,Zowel naar de club als de BTC ga ik nooit met enige tegenzin”, gaat hij verder. Sandbrink is altijd wel voor een geintje in. ,,Ik heb weleens met een dienblad gespeeld. Maar eerst overlegd met mijn tegenstander. Ik wil niet dat men denkt dat ik ze onderschat of niet waardeer”, is Ton duidelijk.

Jubilaris Ton Sandbrink

[PLEZIER] Gradus Groothengel (Bengelmedia) legt uit waarom zijn Amsterdams bedrijf meedoet., Misschien goed om even te schetsen wie of wat Bengelmedia precies is. Een fullservice-marketingbureau uit Amsterdam. Het MKB maakt graag gebruik van onze diensten. Een bedrijf is op zoek naar één aanspreekpunt voor alle marketing omdat je daar als bedrijf zelf onvoldoende tijd voor hebt. Bengelmedia denkt met een bedrijf mee en komt met creatieve en slimme oplossingen. Vervolgens wil men dat Bengelmedia je bedrijf veel werk uit handen neemt maar wel op de hoogte houdt van activiteiten en resultaten. Een bureau dat jou, jouw organisatie en jouw klanten snapt en net zo graag succes wil behalen als jij. Dat is Bengelmedia. Wij zijn jouw marketingteam en samen zetten we de volgende stap”, maakt Groothengel duidelijk. Op de vraag waarom zijn Amsterdams bedrijf aan een Edes bedrijfstafeltennistoernooi deelneemt is hij duidelijk. ,,De sfeer, de gezelligheid en uiteraard omdat ik van het spelletje houdt. Mijn bedrijf is bij TTV Ede ook sponsor. De wijze waarop de BTC wordt georganiseerd spreekt mij aan. Deze competitie was het voortdurend stuivertje wisselen aan kop. Dat wij (Bengelmedia) uiteindelijk de hoofdprijs halen is geweldig. Maar was het niet gelukt was de wereld niet vergaan. Wel trots op mijn medespelers Ton Lindeboom, Tom Hanegraaf, Gradus Groothengel, Joshua Jonkman, Diana Knijff, Huib Poot en Jasper van Hierden. Zij zowel achter de tafel als daarbuiten heel collegiaal en sportief. Nee, de samenstelling van het team op een avond is niet afhankelijk van de tegenstander. Simpel wie is beschikbaar en daaruit wordt gekozen. Misschien wel de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. Maar deze keer kwamen beide doelen bij elkaar”, oordeelde Groothengel.

Archief: Leida Lok samen met Eip Janssen (EdeStad) en nestor Jan Mostert

[DIVERS] Wedstrijdleider Peter Groen wil nog graag even kwijt dat tafeltennissen een sport is voor zowel mannen als vrouwen. ,,Ik ben blij dat één op de drie deelnemers vrouw is. De laatste jaren doen steeds meer dames mee. Dat maakt de sfeer alleen maar leuker. Samen een gezellige donderdagavond in ons clubhuis hebben is iets waar de club trots op is. De dames staan hun mannetje. Inderdaad een cliché maar wel waar. TTV Ede maar ook de BTC zijn trots op deze ontwikkeling.”

In deze editie waren opvallend veel 55plussers aanwezig. ,,Dat geeft al aan dat dit bedrijfstafeltennistoernooi, ongeacht de leeftijd door iedereen kan worden gespeeld. Eerste teamspelers van TTV Ede, Yorick Schurink en Rémon Langius lopen zeker niet gemakkelijk over de tegenstanders heen. Dat heeft mede te maken door het door de toernooicommissie ontwikkelde voorgift systeem. De sterkste speler moet (soms) aanzienlijk meer punten maken. Dat is de charme van dit toernooi. Elk bedrijf dat mee heeft gedaan, en dat waren er deze najaarscompetitie veertien, weerden zich naar vermogen. Maar het uiteindelijke doel: ‘gezellig samen tafeltennissen’, bleef intact. Dat bleek ook wel uit het feit dat de tafeltennissers elkaar regelmatig opzochten. (Bedrijfs-) nieuwtjes uitwisselden maar ook gewoon een praatje maakten. Als wedstrijdleider heb ik nooit echt een probleem behoeven te beslechten. Spelers lossen zaken onderling achter de tafel op en zo hoort het ook”, aldus Peter Groen.

Toernooileider Peter Groen

[FAMILIESFEER] Soms waren er ook familiesfeer duels. Zo wist moeder Astrid Hoftijzer deze keer haar dochter Anne niet te verslaan. ,,Ik kwam er niet aan te pas. Anne is zoveel beter geworden. Natuurlijk is het leuk tegen elkaar te spelen. En wie er wint is even blij. Maar daarna gaan we samen weer gezellig naar huis. Samen uit, samen thuis”, lacht moeder Astrid.

Er wordt toch veel gelachen bij het bedrijfstafeltennis. De meest onmogelijke ballen worden gehaald. Maar ook een misslag kan soms tot hilariteit leiden. Dat geldt ook voor een net- of kantbal. ,,Het geluk is soms een kwestie van een millimeter. Maar het plezier is dat bijna een meter. Je haalt het balletje op en bent blij. Altijd wordt er dan sportief ‘sorry’ gezegd. Maar of het ook zo gemeend is blijft dan een mysterie”, zegt een deelnemer lachend.

De einduitslag na dertien speelronden is:
1. Bengelmedia,
2. Haeck WorX,
3. Suksabai,
4. Tapasia,
5. IFunds,
6. B & M Transport en Service,
7. Spelt Financiële Adviseurs,
8. Fantaziehuis Bennekom,
9. Grandcafé Mr. Bojangels,
10. D & O Administratie en Belastingadvies,
11. Midgetgolf De Dikkenberg,
12. Steris,
13. Massagepraktijk De Cirkel Ede
14. Fysiotherapeutisch Centrum van Bergen.

Het individueel klassement werd gewonnen door Yorick Schurink. Hij wist 87% van zijn partijen in winst om te zetten. De voorjaarscompetitie 2024 start medio januari weer en eindigt eind mei.