Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

Tafeltennissers hopen op deelname aan Paralympics:

‘Alle hulp is welkom’;

De bij TTV Ede spelende tafeltennissers Sem Roelofs en Paul van der Oord hebben een droom: meedoen aan de Paralympische Spelen in Parijs of Los Angeles.

Door: Eip Janssen

,,Een uitdagende, maar niet onhaalbare route. Wij zullen er, mede met de faciliteiten die TTV Ede ons biedt, alles aan doen om dat te halen”, openen Sem en Paul. Met bewondering en respect luistert clubvertegenwoordiger Jan Mostert mee naar hun relaas. ,,Tafeltennissers met een beperking die zo presteren, verdienen onze steun. De club heeft altijd opengestaan voor sporters met een beperking. Dat is onze maatschappelijke taak.”

BEPERKING

Beide tafeltennissers koesteren ondanks hun beperkingen de sport. ,,Ik heb spina bifida (open ruggetje), een geboorteafwijking die optreedt wanneer de wervelkolom en het ruggenmerg niet goed worden gevormd. De rolstoel is mijn beste makker”, meent Sem Roelofs. ,,Op 18-jarige leeftijd heb ik een herseninfarct gekregen. Mijn rechter arm en been functioneren niet meer. Dat betekent dat ik nu linkshandig ben. Vroeger werd je gedwongen als linkshandige om te leren ‘rechtshandig’ te worden. In mijn geval dus omgekeerd”, lacht Paul van der Oord.

Paul van der Oord is niet bij de pakken neergaan zitten. Bewonderenswaardig. <foto; Eip Janssen>
Paul van der Oord is niet bij de pakken neergaan zitten. Bewonderenswaardig. <foto; Eip Janssen>

Beide tafeltennissers zijn niet gespeend van enige humor. ,,Het is zoals het is. Wij zijn anders net als jij”, zegt het duo. Een doordenker met een boodschap. ,,Zij tafeltennissen, weliswaar met een beperking bij ons op eerste klasse niveau in het vierde. Een tweede plaats is halverwege de competitie bereikt. Sem en Paul hebben daarin een groot aandeel met een score van 67 procent.”, licht Mostert toe. ,,Dat klopt. Maar laat de credits ook uitgaan naar onze teamcaptain Jeroen Schuurman. Hij begeleidt ons, geeft tips en dankzij met hem voelen wij ons in het team volledig geaccepteerd”, oordeelt het duo eerlijk. Waarom zij de publiciteit zoeken? ,,Sporten met een beperking is nog steeds in ontwikkeling. De eigen bijdrage voor toernooien is hoog. Wij zoeken (financiële) hulp. De opmars naar de Paralympics is het waard. Wie helpt kan contact opnemen via Jan Mostert (06-40455510). Een sponsor krijgt er veel voor terug”, besluiten Sem en Paul.

DOORZETTEN

Wie zijn Paul van der Oord en Sem Roelofs? Een korte beschrijving. ,,Ik ben op 5-jarige leeftijd gaan voetballen en heb gespeeld in de jeugd selectie van RODA ‘ 46 in Leusden. Op mijn achtste gestart met tennis. Speelde in de hoogste jeugdteams en uiteindelijk in de hoofdmacht van LTV Leusden. Vlak voor het VWO-examen, op de tennisbaan, tijdens de competitie, op 7 april 2013, ben ik in elkaar gezakt. Op 18- jarige leeftijd gooide een herseninfarct mijn hele leven overhoop. Dan volgt er een heel traject. Dat begon in het UMC Utrecht en een intensieve revalidatie op de Hoogstraat en Groot Klimmendaal in Arnhem. Ik moest weer leren praten, bewegen en de dagelijkse dingen aanleren. Tijdens mijn revalidatie in de Hoogstraat zag ik een tafeltennistafel in de gang staan. Geprobeerd met links een balletje te slaan. Dat was leuk en gaf weer wat sportieve uitdaging”, zegt Paul van der Oord.

Humor heeft Sem Roelofs zeker. De rolstoel is mijn beste vriend.   <Foto: Eip Janssen>
Humor heeft Sem Roelofs zeker. De rolstoel is mijn beste vriend. (Foto Eip Janssen)

Daar bleef het niet bij. ,,Ik durfde de stap aan eens te gaan kijken bij GSVA, een gehandicapten sportvereniging in Amersfoort; daar was ook een para tafeltennisafdeling. In eerste instantie vond ik dat niets; tafeltennissen met gehandicapten zag ik echt niet zitten. Mar het enthousiasme van die mensen (GSVA, red.) inspireerde mij. Zij hielden toernooien en namen deel aan de competitie. Dit heeft me over de streep getrokken. Dit was het begin van mijn tafeltenniscarrière. Op het moment dat ik achter de tafeltennistafel sta voel ik mij echt niet minder dan een speler zonder beperking ”, geeft Paul een inkijkje in zijn beweegredenen.

Sem Roelofs geeft in onderstaand verhaal weer wat hem bewoog te gaan tafeltennis.

,,Ik ben zoals eerder opgemerkt met een open rug geboren. Ik weet dus niet beter dan dat ik gehandicapt ben. Sporten is altijd mijn lust en mijn leven geweest. Vroeger bij het voetballen kroop ik tussen de spelers door. Uiteindelijk is rolstoeltafeltennis mijn grootste hobby geworden. Ze zeggen dat ik een behoorlijk niveau heb. In Nederland behoor ik bij de sporters met een beperking tot de top. Ik speel ook in een speciale rolstoeltafeltenniscompetitie in Duitsland mee. Er is in mijn ogen nog veel ruimte te groeien in mijn sport. Heel mooi dat TTV Ede mij daarbij helpt. Daarnaast beoefen ik de tafeltennissport op sportcentrum Papendal. Mijn bondscoach daar is de uit Zwolle afkomstige Lumen Dekker. Hoeveel ik wekelijks train. Minimaal twintig uur. Ik ben alleen in het weekeinde thuis. Ik ben geboren in Doetinchem en mijn eerste tafeltennisclub was TTV Hercules in Terborg. Daarom ga ik binnenkort”, oordeelt Sem Roelofs.

Bescheidenheid siert de tafeltennisser. Roelofs vermeld niet zijn prestaties die er niet om liegen. Nationale titels NK-paratafeltennis: Beste prestatie individueel: Nederlands kampioen (2013), tweede plaats (2012). Beste prestatie dubbelspel: Nederlands kampioen (2012 & 2013). Internationale kampioenschappen: Beste prestatie individueel: Eerste ronde BSNW Open (2012), eerste ronde Hungarian Open (2013 t/m 2015) en Beste prestatie team: brons Hungarian Open (2015).

,,Wat ons minder goed afgaat achter de tafel? Kunnen we beter niet verklappen. Je tegenstander kan zich daarop instellen”, lacht Paul. De heren overleggen even met elkaar en geven dan een eerlijk antwoord. ,,Wij zijn wat minder goed in retourneren. Dat wil zeggen zodra het op een wat langere rally aankomt liggen er kansen voor de tegenstander.”

KLASSENINDELING

Bij de Paralympische sporten worden de tafeltennissers met een beperking ingedeeld in een klasse. Bij Sem Roelofs spreken we dan van klasse 1 tot en met 5. Bij Paul van der Oord over de klasseindeling 6 tot en met 10. Hoe komt die tot stand? ,,Ik kan me voorstellen dat het voor een buitenstaander wat ingewikkeld overkomt. Simpel gezegd is de volgende stelregel van toepassing: 1 t/m 5 staat voor atleten met een lichamelijke beperking die de benen beïnvloeden en spelen in een rolstoel. 6 t/m 10 staat voor atleten met een lichamelijke beperking, maar die wel staand kunnen spelen”, legt Sem Roelofs simpel uit. ,,Er is, zoals in elke sport een ‘grijs’ gebied. Twee deskundigen beoordelen in welke categorie een sporter met een beperking wordt ingedeeld. Zij moeten het met elkaar eens worden op basis van overleg. In mijn geval was het een advies een 6 en het andere advies een 7. Het laatste is het geworden”, lacht Paul.

Zijn er speciale regels binnen het tafeltennissen als een sporter met een beperking een tafeltennisser zonder beperking ontmoet? ,,Laten we niet alle regels stuk voor stuk doornemen. Het belangrijkste voor mijn tegenstander is: Bij paratafeltennis zijn grotendeels dezelfde spelregels als in het ‘reguliere’ tafeltennis. Een uitzondering is dat bij een service de bal (indien deze uit zou rollen) via de achterlijn de tafel verlaten. Zo niet, dan is dit een let, tenzij de speler besluit om de bal te spelen, dan gaat de rally gewoon door. Als een van de spelers in een rolstoel zit, hoeft er bij het dubbelspel niet om en om gespeeld te worden”, zegt Sem Roelofs. Hij denkt dat het voor zijn tegenstanders soms lastiger tegen hem te spelen dan omgekeerd. ,,De tegenstander moet dus anders serveren dan gebruikelijk. Ik ben tafeltennissen zittend in een rolstoel gewend. Gelukkig hebben tegenstanders geen mededogen met mij. Dat zou ik niet willen en daardoor word ik ook niet beter”, is hij eerlijk.

PARALYMPICS

Het NOC/NSF heeft nog geen officiële regels gepubliceerd hoe op de Paralympics Parijs als tafeltennisser te komen. ,,Er zijn Nederlandse en internationale eisen. We wachten af waar men mee komt. Verwacht wordt dat je minimaal bij 12 tot 20 beste paralympische tafeltennissers in je klasse moet behoren. Dat wordt nog hard werken”, lacht het duo. Belangstelling is er wel voor de sporters met een beperking. ,,De NOS besteedt tegenwoordig aandacht aan de Paralympics. De officiële Olympische Spelen zijn bijna 24-uur per dag te volgen. De Paralympics worden samengevat en soms uitgezonden op tijdstippen die niet passen. Maar dat er al steeds meer aandacht aan sporters met een beperking wordt besteedt is meegenomen. Dat is al meer dan in het verleden. Laten we koesteren wat de NOS uitzend en hopen op meer. Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd”, oordeelt Roelofs genuanceerd.

OPVANG

,,Wij kunnen het niet genoeg benadrukken. De opvang bij TTV Ede is geweldig. Regelmatig trainen en aan de bak wordt ons gezegd. Geen uitzonderingspositie qua betaling van contributie. Nee, hoewel wij wat beperkt zijn willen we als normale leden worden behandeld. En dat is bij TTV Ede gelukkig ook zo. Je kunt aan alles merken dat zij ervaring hebben met tafeltennissers met beperking. In het verleden was hier Daniëlle de Jong een topper. Later Gerben Last. Beiden tafeltennissers met een beperking die het zowel nationaal als internationaal ver hebben geschopt. Gerben was niet alleen Europees- en Wereldkampioen maar ook drie keer deelnemer aan de Paralympics. Wij speken nog van een droom, hij maakte het al waar. Dus wie weet wat er voor ons nog in het verschiet ligt”, zeggen Roeloffs en Van der Oord gedecideerd. De laatste volgt heel intensief de verrichtingen van de hoofdmacht in de eerste divisie. ,,Ik geniet met volle teugen. Niet alleen van het spel maar ook van de supporters in de eigen tafeltenniszaal. Dan blijkt maar weer dat bij TTV Ede echt sprake is van een ‘familiegevoel’. Niets is de vrijwilliger en/of supporter te veel. En nogmaals, ik ben blij behandeld te worden als volwaardig lid. Ik zou me niet prettig voelen bij voortdurend medelijden”, meent Paul van der Oord.

STEUN

Het enthousiasme van het trio Sem Roelofs, Paul van der Oord en Jan Mostert kent geen grenzen. Je gooit er een euro in en krijgt het veelvoudige terug. Maar voordat er afscheid wordt genomen willen Jan Mostert nog graag een boodschap kwijt.

,,Het is al kort eerder aan de orde geweest. Kwalificeren voor de Paralympics is nog niet zo gemakkelijk. Je traint gemiddeld 20 uur op Sportcentrum Papendal. Door het spelen van internationale toernooien in het buitenland moet je vervolgens proberen te kwalificeren voor de Para Olympische spelen. Op 20 april wordt het bedrijfstafeltennistoernooi dat wij elk half jaar houden afgesloten. Alle sponsoren zijn vanaf half zes uitgenodigd in ons clubhuis. Heel bijzonder is dat TTV Ede een extraatje op het menu heeft staan. Sem en Paul geven een tafeltennisdemonstratie en zullen laten zien wat zij kunnen ondanks verschillende fysieke beperkingen. Met veel inzet en doorzettingsvermogen is een prima niveau als tafeltennisser bereikt. Op dit moment hebben Sem en Paul nog geen top 8 positie op de wereldranglijst bereikt. Dat houdt in dat zij alle toernooien zelf moeten betalen. Niet alleen de reiskosten maar ook het inschrijfgeld is vaak hoog. Er zijn wat sponsoren die wat bijdragen maar dat dekt de kosten zeker niet. Als club faciliteren wij hun sportieve ambitie. Wie wil hen persoonlijke sponsoren. Heb je belangstelling neem met mij contact op. Ik (Jan Mostert) ben bereikbaar onder telefoonnummer (0640455510). Help de topsporters richting Parijs en/of Los Angeles”, sluit de TTV Ede-vertegenwoordiger af.

REACTIE

,,Daar zijn we stil van. Jan had het niet beter kunnen verwoorden. Met elke bijdrage zijn wij blij. En tot een tegenprestatie in welke zin dan ook zijn wij altijd bereid”, eindigen Sem Roelofs en Paul van der Oord licht emotioneel.