Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

TTV Ede-duo Alice en Yorick klaar voor najaarscompetitie

Met de TTV Ede spelers Alice Barendregt en Yorick Schurink vooruitkijken naar de najaarscompetitie 2022 is geen straf. Binnen TTV Ede is het een ingespeeld koppel. Buiten de speelzaal zijn zij niet alleen een koppel maar is de club en tafeltennis een belangrijk gespreksonderwerp.

TTV Ede degradeerde vorig seizoen als TTV BIT.nl naar de tweede divisie. ,,De naam van de club is dan wel aangepast. De ambitie om minimaal op tweede divisie niveau te spelen is onveranderd groot. Met Maarten Loeve, en indien beschikbaar Robertjan van der Heijden zijn wij een sterke formatie”, lacht het duo.

,,Omdat TTV Ede uit de eerste divisie is gedegradeerd zijn we bij andere ploegen zeker een titelkandidaat. Ook qua teamsterkte zouden we in de top tweede divisie mee moeten doen. Onze doelstelling is dan ook om zo lang mogelijk mee te strijden voor het kampioenschap”, zegt Schurink gedecideerd. ,,Deze doelstelling is echt reëel. Vorig seizoen heeft TTV Ede mogen proeven aan het eerste divisie niveau en dat smaakte naar meer. Zeker voor Maarten Loeve, die afgelopen seizoen één van de sterkste spelers in de eerste divisie was, is de tweede divisie eigenlijk een niveau te laag. Ik verwacht dat Maarten weinig potjes gaat verliezen. Als Yorick (Schurink, red) 2/3 van zijn wedstrijden wint ziet het er goed uit. Rémon Langius en ik hebben als doelstelling uitgesproken minimaal de helft van onze wedstrijden te winnen”, vult Alice Barendregt aan.

Door Eip Janssen

VROUWEN In de tafeltenniscompetitie is het spelen van mannen tegen vrouwen geen item. ,,Of het eerlijk is? Het is gewoon belangrijk dat je tegen spelers van je eigen niveau speelt. Of je dan man of vrouw bent maakt eigenlijk niets uit. Ik ben blij in de mannencompetitie mee te mogen doen. Ik sta op dit moment op plaats vijftien ranglijst Nederlandse tafeltennisvrouwen. De meeste speelsters heb ik al zo vaak ontmoet. Je kent elkaar door en door. Bij de mannen, en zeker omdat de tweede divisie behoorlijk gewijzigd is, kom je steeds andere tegenstanders tegen”, zegt Barendregt bescheiden.

,,Alice is ons geheime wapen? Je merkt gewoon, hoewel men dat niet openlijk toegeeft dat geen enkele tegenstander graag van een vrouw (Alice) wil verliezen. Dat legt de druk om te winnen bij hen, en heeft ons al menig bonuspunt opgeleverd”, licht Yorick Schurink een tipje van de sluier op.

Zoals gezegd staat tafeltennis en de club TTV Ede thuis vrij centraal. Hoe is het zo gekomen? ,,Zo’n acht jaar geleden ontmoetten we elkaar bij de regionale kampioenschappen en hadden al snel een klik. Van het één kwam het ander en een relatie volgde. Alice speelde toen nog bij het Veenendaalse SKF. Je wilt elkaar wat meer kunnen zien en daarom maakte ik de overstap naar SKF. Niet geheel toevallig zaten we in hetzelfde team. Qua spelniveau ontlopen we elkaar niet zo veel”, vertelt Yorick Schurink.

,,Daarna ben ik een lange tijd gestopt met tafeltennissen bij SKF. Yorick ging weer in de transferstand en terug naar zijn oude tafeltennisclub in het Edese. Ik ben regelmatig gaan kijken en het spelletje kriebelde toch. Nu speel ik met Yorick weer in de hoofdmacht TTV Ede. Het kan soms raar lopen, maar spijt heb ik er nog geen moment van”, oordeelt Alice Barendregt.

Het ‘schuurt’ weleens kort na de wedstrijd, wanneer we thuiskomen is alles al vergeten en vergeven, maar direct na een wedstrijd willen we nog wel eens wat minder aardig zijn tegen elkaar. In de emotie van een wedstrijd zeg je soms dingen die je beter niet kunt zeggen. Gelukkig kennen we allebei het gevoel na een verliespartij en weten we dat je wat gezegd is met het bekende korreltje zout moet worden genomen’, zijn de partners eerlijk.

Yorick Schurink en Alice Barendregt denken dat het misschien ook wel een voordeel is dat zij in Amersfoort wonen. ,,Na een wedstrijd hebben we de autorit er al op zitten. Onder het rijden spreken we de wedstrijden altijd nog even door. Het helpt ook altijd om het perspectief van een ander nog even te horen; als speler ervaar je een wedstrijd soms anders dan dat iemand langs de kant dat doet. Deze terugblik is dus altijd heel waardevol. Daarna richten we ons al dan niet tijdelijk op andere zaken.”

Heel af en toe komen Alice en Yorick samen in het dubbelspel uit. ,,Afgelopen seizoen hebben we weinig dubbels gespeeld; meestal speelden Maarten en ik het dubbelspel. Als Alice en ik echter dubbelen, sluit ons spel goed op elkaar aan omdat Alice goed opbouwend speelt en weinig fouten maakt, waarna ik de scorende bal kan spelen”, denkt Yorick Schurink.

,,Het duo Maarten Loeve en Yorick heeft bewezen in de eerste divisie ook op hoog niveau goed mee te kunnen. Enkele voormalig eredivisieduo’s werden verslagen. Waarom aan een goed concept sleutelen”, is Alice Barendregt van mening.                                              

LICHT UIT Ook over de bekende ‘derde helft’ heeft het duo een vrij eensgezinde mening. ,,Als team vinden wij de ‘derde helft’ ook belangrijk. Onder het genot van een drankje evalueren we graag de wedstrijd of zorgen onder het genot van feestmuziek dat het zure gevoel van een verliespartij wordt weggespoeld. Met enige regelmaat doet het eerste team op zaterdagavond het licht bij de vereniging uit. Ook dat is TTV Ede op zijn best.”

Wat zegt Yorick Schurink over het spel van zijn collega’s Alice Barendregt, Rémon Langius en Maarten Loeve? ,,Dat is geen eenvoudige vraag. Laat ik bij mijn partner (Alice, red.) beginnen. Zij is een enorme gepassioneerde speelster die altijd spectaculaire rally’s en wedstrijden speelt. Maarten is onze stylist die met een enorm balgevoel de meest fabelachtige ballen kan slaan. Over Rémon kan gerust worden vastgesteld dat hij onze vechter is die met een geweldige vastheid en gevoel voor effect menige tegenstander van tafel blaast.”

,,Je denkt zeker er ongeschonden af te komen. Maar wij hebben ook wel een mening over jou. Yorick is een speler die met veel tempowisselingen zijn tegenstanders ontregelt. Zijn scoringspercentage moet niet onderschat worden”, lacht partner Alice. Bij TTV Ede staat jaarlijks ook Robertjan van der Heijden op de speellijst. Is dat wel realistisch? ,,Dit gebeurt in goed overleg met Robertjan. Als vader van drie kleine meisjes heeft hij momenteel andere prioriteiten dan tafeltennis in zijn leven. Echter komt het zo af en toe agenda technisch uit een wedstrijd mee te spelen is hij er. Robertjan is gezien zijn status absoluut een meerwaarde voor TTV Ede. Daarom zien zijn tafeltenniscollega’s hem nog steeds graag op de teamlijst. Elk seizoen pakt hij wel wat wedstrijdjes mee”, meent de bij TTV Ede voor technische zaken verantwoordelijke Yorick Schurink.

TECHNISCHE ZAKEN,, Ik heb die functie enkele jaren geleden overgenomen van Bert Nab. Ik ben dus verantwoordelijk voor alles rondom de trainingen en wedstrijden. Wat vooral opvalt de afgelopen tijd is de enorme groei aan jeugdleden; binnen 2 jaar is onze jeugdafdeling met meer dan 300% gegroeid. Dit is het gevolg van een sterk trainersduo (Frank du Bois en Michiel Schimmel, red.) die met hun inhoudelijk sterke, maar ook leuke trainingen, de jeugd ertoe bewegen continu zelfstandig vriendjes en vriendinnetjes mee te nemen. Voor de komende jeugdcompetitie hebben we een 6-tal jeugdteams in kunnen schrijven, waaronder een volledig meisjesteam. Daar zijn we als vereniging ontzettend trots op”, meent Yorick Schurink.

Yorick Schurink, de bescheidenheid zelve bekend na enig aandringen dat hij een actieve rol heeft gespeeld in de naamswijziging van de vereniging. ,,Door het stoppen van het hoofdsponsorschap van internetbedrijf BIT waren we genoodzaakt onze clubnaam, logo en kleding te vervangen. Een intensieve maar leuke ontwikkeling, met als resultaat dat we nu spelen onder de naam TTV Ede. En dat met een nieuw logo en kleding. De klus om de competitiestart zowel achter de bekende tafeltennistafel als daarbuiten te klaren voor het komende seizoen is gelukt.”

CLUB Bij TTV Ede draait tafeltennis niet alleen om de hoofdmacht. Alle leden zijn even belangrijk. De club is een echte amateurvereniging mede gericht op de breedtesport. De vraag is of dat zo moet blijven? ,,Een echte amateurvereniging. Dat klopt ja en wordt ook door het vorig jaar geformuleerde beleidsplan bevestigd: tafeltennis spelen moet voor iedereen mogelijk zijn. Daarbij hechten wij ook sterk aan de maatschappelijke functie van de vereniging; dit is niet slechts een plek om te sporten, maar een tweede thuis waar vriendschappen ontstaan en onderhouden worden, en wel en wee gedeeld”, oordeelt het bestuurslid.

Maar hij ziet nog meer voordelen bij TTV Ede. ,,De tafeltennisclub is één van de grootste verenigingen van Nederland en financieel heel gezond. Er komen twee teams uit in de landelijke herencompetitie en een team in de landelijke jeugdcompetitie. Uiteraard spelen er ook een aantal senioren en/of jeugdteams op regionaal (districts-) niveau. Dit spelen op landelijk en/of regionaal niveau is echter geen doel op zich, maar een gevolg van het bieden van uitstekende faciliteiten en de binding die de leden met de vereniging hebben”, gaat Schurink verder.

De meeluisterende Alice Barendregt wil daar nog graag iets aan toevoegen. ,,Het gegeven dat er elke thuiswedstrijd publiek langs de kant zit, laat ook deze sociale inslag van onze vereniging zien. Als speler is het ontzettend fijn om enthousiaste supporters te hebben die je steunen op de moeilijke momenten en samen met ons de hoogtepunten vieren. Of het jammer is dat TTV Ede geen specifiek vrouwenteam heeft? Mochten er voldoende vrouwelijke spelers zijn, dan is de poging een damesteam te formeren zeker mogelijk. Dit geeft weer een extra dimensie aan de vereniging en zal een uithangbord zijn. Op dit moment is het echter toekomstmuziek. Het aantal vrouwelijke spelers met een gelijkwaardig niveau is te laag. Voor nu dus meer een droom dan realistisch.”

OPSTELLING Yorick Schurink die dus in de hoofdmacht speelt, maar ook de bekende pet van voor technische zaken verantwoordelijk bestuurslid op heeft, bewaakt ook de trainingsuurtjes en teamindeling. Voor het eerste team hebben we dus vier of als Robertjan van der Heide beschikbaar is vijf spelers beschikbaar. In de basis zullen we als team gewoon rouleren en om beurten spelen. Maar dat kan door het competitieverloop best worden aangepast. Daarin zijn we als team heel flexibel. Uiteindelijk is het team sterker en belangrijker dan het individu”, lacht Schurink. De hoofdmacht heeft de afgelopen weken in de voorbereidingsperiode de nodige trainingsuren gemaakt. ,,Gemiddeld proberen we driemaal per week anderhalf uur te trainen. Doordat we allen werken is dat soms puzzelen, maar het doel is om goed voorbereid aan de start te verschijnen.”

<Foto: Laat de tegenstanders maar komen.>
Foto: Laat de tegenstanders maar komen.

Het bestuurslid maakt gebruik van de mogelijk zijn club (TTV Ede) niet alleen via de hoofdmacht maar als gehele vereniging onder de aandacht te brengen. ,,Zoals eerder opgemerkt is TTV Ede een sociale vereniging waar plezier en liefde voor de tafeltennissport voorop staat. Tafeltennis kan iedereen en is bijzonder toegankelijk, en dat is precies wat wij als vereniging willen ondersteunen. Als team (hoofdmacht maar ook bestuur, red.) dienend en een uithangbord voor iedereen zijn: laten zien wat je kunt bereiken in de sport en beginners daarvoor enthousiasmeren. Dit doen wij echt niet alleen. De inzet van vrijwilligers bij TTV Ede is geweldig. Kijk maar eens in het clubhuis om je heen. Vaak zijn vrijwilligers, vooral uit de 55plusgroep in de weer de zaal pico bello te houden. Waarom zou men lid moeten worden? Lid worden moet niemand, maar iedereen die houdt van gezelligheid en op zijn of haar eigen niveau willen tafeltennissen, is welkom aan de Langekampweg! Wil je meer info? Op www.ttvede.nl vind je alle informatie”, maakt Schurink dankbaar gebruik van de geboden gelegenheid.

START TTV Ede begint zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Alexandria’66. ,,Gelijk een topper want wij denken dat het Rotterdamse Alexandria’66 (Het duo Laurens van Raadshoven en Michel Laroo speelde eerder bij de Edese club, red.) onze grootste concurrent in de titelstrijd gaat worden. Samen met Arnemuiden. Verwacht wordt dat Red Stars met Sittard en Slagvaardig om de veilige vierde plaats in de slag gaan. De laatste wedstrijd is in Sittard. Een verre uitreis waarvan het team hoopt dat het nog ergens omgaat. Mocht de competitie, toch in welke zin dan ook, al beslist zijn maken we er maar een gezellige dag van”, besluiten Schurink en Barendregt.

Door Eip Janssen