Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

TTV Ede verliest nipt van Hilversum

Concentratie, stilte en gejuich: TTV Ede verliest nipt van Hilversum

EDE In het gezellige clublokaal van TTV Ede is de sfeer sterk wisselend. Maar nadat alle zeven parttijen zijn gespeeld boekt TTV Ede, terug in de eerste divisie een nipte 3-4 nederlaag tegen het als tweede ingeschaalde Hilversum.
Maar het verlies wordt ook wel een beetje als winst beschouwd door de Edese tafeltennis equipe. ,,TTV Ede is het laagst ingeschaalde team. De doelstelling? In de breedte zijn wij waarschijnlijk ook het zwakste team. Maar wij gaan ons best doen de veilige vierde plek te bereiken. Realistisch gezien is alles boven de laatste plaats echter mooi meegenomen. De competitie bestaat uit een poule van zes sterke teams. Het team dat in de eindstand op de eerste plaats eindigt plaatst zich voor de play-off richting de eredivisie, de teams die 5e en 6e worden degraderen naar de tweede divisie. Het eerste zou een regelrechte verrassing zijn en niet geheel realistisch. Het tweede, niet degraderen, zoals hierboven gezegd, gaan we proberen te realiseren”, opent Ede speler Yorick Schurink. Hij toont zich zowel vooraf, tijdens de wedstrijden als achteraf realistisch.

Door Eip Janssen

Yorick Schurink zette de toon met een winstpartij - Theo Beumer
Yorick Schurink zette de toon met een winstpartij – Theo Beumer

HOOG NIVEAU De wedstrijd is ongemeen spannend. Maar ook het vertoonde niveau is aan beide zijde hoog. De liefhebbers van tafeltennis komt ogen tekort. Het applaus klinkt menigmaal en terecht hard op. De opening van TTV Ede met een winstpartij van Yorick Schurink wordt met veel applaus begroet. In de eerste divisie speelt elke tafeltennissers tegen twee van de drie mogelijke tegenstanders.

Is de opstelling tactisch te bepalen? ,,Zeker. Je kijkt eerst naar je eigen team en deelt in op basis van de te verwachten prestaties. Met andere woorden je probeert in te spelen op de te verwachten opstelling van de tegenstander. Het leuke is dat je pas nadat beide ploegen de opstelling bij de scheidsrechter hebben ingeleverd of het uitkomt. Het is geen hogere wiskunde maar ook geen loterij. Je gezonde verstand gebruiken”, lacht de TTV Ede captain. Hij licht een tipje van de sluier op hoe dat werkt. ,,Het enige waar je je bij de opstelling op kunt baseren is het verleden, dus hoe de tegenstander zijn opstelling in vorige wedstrijden deed. Op basis daarvan maak je een keuze. Maar het biedt geen zekerheid en het komt dicht bij het gezegde: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Nog sterker bij het bepalen van de opstelling tegen Hilversum komt weinig van onze doelstelling uit. Maar Hilversum zal ook het huiswerk hebben gedaan. En dan krijg je soms een tegenspeler waar je je niet geheel op hebt ingesteld. Dat ik dan de eerste winstpartij (3-1 tegen Arnoud Meijer, red.) mag laten noteren is super”, gaat Schurink na afloop verder.

TTV Ede wordt in de wandelgangen vaak ‘het Volendam’ van het tafeltennis genoemd. Of te wel op en neer tussen eerste en tweede divisie. ,,Dat klopt; we merken dat we in de tweede divisie structureel één van de sterkere teams zijn, maar in de eerste divisie tekortkomen. Als vereniging hebben wij echter als filosofie dat ons vlaggenschip dient te bestaan uit voornamelijk zelf opgeleide spelers. Gastspelers of gelukszoekers zie je bij onze club dan ook niet of nauwelijks. Ons team bestaat uit spelers van wie tafeltennis hun grootste hobby is, maar niet alles in het leven. Werk en gezin zijn eveneens belangrijk; de balans tussen sport en deze twee pijlers zorgt ervoor dat dit ongeveer onze top is.”

Publiek ziet gespannen, net voor de bar, maar dicht bij de tafeltennistafel toe. - Theo Beumer
Publiek ziet gespannen, net voor de bar, maar dicht bij de tafeltennistafel toe. – Theo Beumer

Dat blijkt ook uit de vaste supportersschare rondom de wedstrijden van de hoofdmacht. Elke bezoeker heeft bijna een van tevoren vast bepaalde zitplaats. Dat is de charme van de club. Soms zittend op het puntje van de stoel in doodse stilte wordt een rally afgewacht. Maar scoort de tegenstander een mooi punt is een applausje nooit ver weg. ,,Onze supporters zitten dicht op de wedstrijd en zijn soms best luidruchtig. Ik zie dat echt als een voordeel. Los van dat wij de zaal en atmosfeer gewend zijn, zijn de supporters echt een steun in de rug op de spannende momenten. Misschien is wel het belangrijkste dat zij ons als team nooit laten vallen. Men kent zoals hierboven aangehaald de interne doelstellingen. Dat tekent de familiaire sfeer van de club”, gaat Schurink verder.

Maarten Loeve, de kopman van TTV Ede, boekte net geen tweemaal succes. - Theo Beumer
Maarten Loeve, de kopman van TTV Ede, boekte net geen tweemaal succes. – Theo Beumer

WEDSTRIJD Maarten Loeve opent sterk tegen Mick de vette en komt met 2-0 in games voor. Maar dan hapert de tafeltennismachine van de altijd betrouwbare Loeve even. Uiteindelijk wordt het een 2-3 nederlaag. Maar dan zorgt de in de eerste divisie debuterende Rémon Langius voor een daverende verrassing. Hij wint in vijf games van Hilversummer Elwin Huiden. ,,Misschien heb ik ooit eerder eens een wedstrijdje als invaller in de eerste divisie gespeeld. Maar ik beschouw deze wedstrijd echt als mijn officiële debuut. Ik heb naar vermogen gespeeld en ben na afloop tevreden over mijn aandeel vanmiddag”, oordeelt Langius even nuchter als betrokken. Het publiek geniet van zijn verbale uithalen na een gemaakt punt. Maar waardeert het ook dat Rémon Langius kan applaudisseren als een tegenstander een mooi punt maakt. Een op en top sportman met liefde voor het tafeltennisspel. Daarna volgen twee verloren wedstrijden en komt Hilversum op een 2-3 voorsprong. Het is Maarten Loeve die korte metten maakt met zijn tegenstander en de partijen op gelijke hoogte (3-3) brengt. Het dubbelspel zal moeten bepalen wie deze wedstrijd wint.

In de eerste divisie worden eerst de zes enkelspelen afgewerkt en het sluitstuk is het dubbelspel. Waarom is dat zo? ,,Dat weet ik eerlijk gezegd niet, maar ik vermoed dat dit komt omdat dit bij een gelijke stand (3-3) de winnaar bepaald. Daarmee ligt dat lot niet in handen van slechts één speler.”

Het Edese dubbel Yorick Schurink/Maarten Loeve moet na drie verloren games de tegenstander feliciteren. Maar de drie behaalde punten worden gekoesterd in de droom eerste divisiewaardig te zijn maar vooral te blijven.

Carola Broelman, voortreffelijk objectieve arbiter, heeft alleen oog voor de tafeltennistafel. - Theo Beumer
Carola Broelman, voortreffelijk objectieve arbiter, heeft alleen oog voor de tafeltennistafel. – Theo Beumer

ARBITER Ook de rol van de arbiter is in de eerste divisie anders dan op een lager niveau. ,,In de tweede divisie en lager tellen vaak spelers of een goedwillend lid. In de eerste divisie is er een officiële bonds- of afdelingsscheidsrechter die arbitreert. Los van dat het prettig is om niet meer zelf te hoeven tellen, geeft het ook extra cachet aan de wedstrijd. Omdat het aantal bondsscheidsrechters helaas terugloopt worden de wedstrijden in de eerste divisie soms door een clubscheidsrechter geleid. Wel iemand die de uitgebreide scheidsrechter cursus heeft gevolgd en gediplomeerd is om zelfstandig wedstrijden te leiden. Bij TTV Ede hebben we het geluk, met Carola Broelman, die het leuk vond deze cursus te volgen, een zeer goede scheidsrechter te hebben. Zij is strikt eerlijk en ik heb nog nooit klachten over haar gehoord”, lacht Schurink.

Het team, overlegt samen wat de beste tactiek deze middag is. - Theo Beumer
Het team, overlegt samen wat de beste tactiek deze middag is. – Theo Beumer

Op verzoek beschrijft de speler die binnen het bestuur ook de technische lijnen uitzet graag zijn medespelers. ,,Maarten Loeve is onze kopman en gezegend met een enorm balgevoel. Hij kan zich heel goed optrekken aan het niveau van de tegenstanders en heeft met zijn gevarieerde spel al menig tafeltennistopper van tafel geslagen. Alice Barendregt is de vechter van ons team; als ex-topsporter heeft zij de juiste mentaliteit om op karakter en werklust het publiek de spectaculairste rally’s voor te schotelen. Rémon Langius zou je bijna als laatbloeier kunnen bestempelen. Hoewel zijn talent al bekend was binnen de vereniging, is hij de afgelopen jaren stabieler geworden in het spelen van wedstrijden en verrast hij daardoor niet alleen zichzelf met de klinkende resultaten die hij de afgelopen seizoenen boekt. Als je dan op de reservelijst nog een kanjer als Robert-Jan van der Heijden hebt staan is dat geweldig. Hij heeft het hoogste topniveau van ons allen en kan, ondanks zijn trainingsgebrek de laatste jaren, nog altijd teren op zijn enorme aantal trainingsuren en perfecte techniek. Of we Robert-Jan veel in actie zien? Mogelijk zal hij zijn opwachting nog maken bij een thuiswedstrijd. Doordat hij een gezin met drie kleine meiden heeft, is het voor hem echter lastig om structureel op zaterdag beschikbaar te zijn voor het tafeltennis. We laten de keuze of hij kan en wil spelen daarom altijd bij hemzelf. Maar weten ook dat ingeval van nood geen tevergeefs beroep op hem zal worden gedaan.”

GEEN VRIJBLIJVENDHEID MAAR OOK SERIEUS Het TTV Ede team lijkt voor de buitenstaander soms een team waarvoor het allemaal niet zo hoeft. Pendelen tussen eerste en tweede divisie lijkt niet te worden afgewezen. Maar niets is minder waar. Het team traint zoveel als mogelijk en stuwt elkaar naar beter spel. Dat het trio in de Gelderse regio hoog staat aangeschreven bleek onlangs bij de Gelderse kampioenschappen tafeltennis. Begin januari werd Rémon Langius knap Gelders kampioen voor…Yorick Schurink en Maarten Loeve. In het dubbelspel werden Loeve/Schurink tweede voor Langius/De Kruijff. Het tekent de bescheidenheid van het team dat zij dat zelf niet gelijk uitdragen. ,,Jij hebt het zelf ontdekt. Het was voor ons een geweldige mogelijkheid te sparren met goede tegenstanders. Dat het zo’n eindresultaat opleverde is mooi”, vult Yorick Schurink bescheiden aan.

Maarten Loeve, onderschept de bal net voordat het een kantbal wordt en scoort. - Theo Beumer
Maarten Loeve, onderschept de bal net voordat het een kantbal wordt en scoort. – Theo Beumer

SPORTIVITEIT Tafeltenniswedstrijden zijn niet alleen een balletje overslaan. Een punt maken of winst of verlies incasseren. Het is soms ook een tactisch schouwspel, waarin een van de meest voorkomende zaken is veelvuldig de handdoek te pakken en te doen alsof je zweet. Vaak een moment waarop een speler even een spelmoment verwerkt. ,,Tafeltennis is een sport waarin respect voor en naar elkaar wordt geuit. Maar waar je op een gepast moment ook even probeert de tegenstander uit het ritme te halen. Je hebt weleens het geluk bij een ‘netbal’ of ‘kantbal’ een punt te scoren. Wat dan nooit mag is juichen. Dat is in deze sport bij zo’n ‘geluksbal’ bijzonder ongepast. Hoe goed je ook bent, het bewust slaan van een bal via het net of op de rand met het doel je tegenstander te verrassen is onmogelijk. Daardoor is het dus puur geluk wanneer je een dergelijke bal slaat en er een punt mee weet te maken. Gebruikelijk is het dan ook om je excuus te maken naar de tegenstander. Wat wel mag is om op een geschikt moment een time-out aan te vragen. Per wedstrijd mag een speler een time-out aanvragen. Dit mag hij zowel zelf doen, als dat de coach dit doet. Je kunt een time-out aanvragen door eenvoudigweg een ‘T’ met je handen te maken richting de scheidsrechter”, legt Yorick Schurink geduldig uit.

De wedstrijd tegen Hilversum geeft ook inzicht in hoe een vooraf ingeschaald topteam (Hilversum) en de thuisclub de zaken benaderen. TTV Ede heeft geen non-playing captain die kan ingrijpen op momenten dat dat wellicht gevraagd wordt. ,,Dat klopt. Sinds jaar en dag coachen de spelers van ons team elkaar onderling. We kennen elkaar al jaren en weten daardoor goed wat we wel en niet tegen elkaar moeten zeggen. In het verleden heeft Ton Sandbrink die rol weleens op zich genomen. Hij is bij de meeste wedstrijden aanwezig en geeft zo af en toe een tactische tip die het verschil kan maken, maar is geen vaste coach.”

CLUBVERTEGENWOORDIGER Yorick Schurink toont zich niet alleen een vaste speler van het eerste team. Maar ook een echte clubvertegenwoordiger die van de gelegenheid gebruik maakt TTV Ede extra onder het voetlicht te brengen. ,,Wat TTV Ede als team en als club zo sterk? ,,De kracht van onze club zit hem in de verbinding; het is een echte vereniging waarbij breedte en prestatiesport hand in hand gaat. De deur staat voor iedereen open en we faciliteren speelmogelijkheden voor elk niveau. Daarbij is het sociale aspect net zo belangrijk als het spelletje zelf. We zien dit terug op de volgende vlakken: een volle zaal bij de wedstrijden op zowel vrijdagavond als zaterdag, een bloeiende bedrijvencompetitie waar ook spelers van de vereniging in meespelen, een steeds groter wordende jeugdafdeling die zelfs met een bus naar de regiokampioenschappen gaat en een zeer goed bezochte 55+ groep. Dit krijgen we slechts voor elkaar door het gros van onze leden niet alleen komt om een balletje te slaan, maar ook ongedwongen vrijwillige taken op zich nemen.”

Spelers, in dit geval Yorick Schurink, zijn ook tijdens een duel normaal en goed bereikbaar. Dat hoort bij onze sport. - Theo Beumer
Spelers, in dit geval Yorick Schurink, zijn ook tijdens een duel normaal en goed bereikbaar. Dat hoort bij onze sport. – Theo Beumer

Een middag een wedstrijd van de TTV Ede hoofdmacht bijwonen is geen straf. Zeker niet nadat de wedstrijd tegen Hilversum (3-4) is afgelopen. Het resultaat, misschien niet gelijk bij de spelers, maar wel supporters laat men van zich afglijden. ,,De derde helft gaat ongeacht de uitslag altijd door. Doordat de zaterdag voor ons team ons ‘dagje uit’ is, zorgen we ervoor dat we altijd een gezellige nazit hebben met de tegenstanders en de supporters. Omdat de wedstrijden vaak pas rond 18.00 uur zijn afgelopen, verlaten we het clubgebouw best wel laat ’s-avonds. Gezelligheid kent soms geen tijd”, eindigde Yorick Schurink.

Uitslagen:
Kampenion – PingPong Alkmaar 1-6
TTV Ede – Hilversum 3-4
Buitenpost – Tempo Team 3-4

Komende zaterdag gaat TTV Ede op bezoek bij kampioenskandidaat PingPongAlkmaar. Een nieuw goed resultaat mag gezien de inzet en strijdlust van de Edese tafeltennissers zeker niet worden uitgesloten.