Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

Verslag 3e speelronde 55plus toernooi 2022

Ben Ploegaert: Op je hoogtepunt stoppen bij 55plus recreantentoernooi

[EDE] De derde speelronde van het 55plus ‘Hans Degenaar toernooi’ kende een merkwaardige start. Eerst was er de vreugde dat Anneke Harms weer veilig uit Bonaire, de speelzaal van TTV Ede had weten te vinden. Ook Gert Marcus, Adri Dekker en Wout van de Groep stroomden in. Zij zetten de achtervolging op een top vijf positie in.

Met Adri Dekker is misschien wel de grootste verrassing van deze mooie speelronde genoemd. Onaangekondigd was hij aanwezig. De wedstrijdleiding dacht dat Adri zich voorlopig had afgemeld. Maar de uitleg van de eerder gezonden mail bleek voor meerdere uitleg vatbaar. Zo zie maar weer dat communiceren via de sociale kanalen ook niet alles is. Maar omdat een speler onaangekondigd niet verscheen werd het probleem ‘Dekker’ flexibel opgelost. En wat bleek. Adri is geen probleemgeval maar gewoon een topper. Hij won alle vier zijn partijen en keerde met een honderd procent score huiswaarts. Dat betekent wel een hogere inschaling de komende weken. De leiding is daarin vast onverbiddelijk. Dekker was bij deze en gene nog minder bekend. Dat legde hem geen windeieren. De eerste ronde op vakantie. De tweede ronde ziek en nu toeslaan. Rinus denkt dat de wedstrijdleider dit niet pikt. Ik zag op de lijst een kansloze 0-2 nederlaag van Eip tegen Adri voorbijkomen. Rinus zet in op klasse 16 maar de helft mag ook. Dan is het nog 50% meer dan eerder. Adri heeft vroeger overigens eerder op een behoorlijk hoog niveau tafeltennis gespeeld. Daarna een aantal jaren niet. Maar de linkshandige, op passen anders komen ze nog in de meerderheid die ‘lefthanders’, liet zijn klasse achter de tafel wel zien. ,,Ik had wat geluk”, is hij na vier winstpartijen echt te bescheiden. Dat geluk, vier winstpartijen kende kampioenskandidaat Henny Pouw ook. Hij is de nieuwe lijstaanvoerder bij de ‘oudjes’ of te wel het ‘Hans Degenaar toernooi’ voor de 55plussers. Over Henny later meer maar dat terzijde.

Hoe het zo ter sprake kwam weet Rinus ook niet meer precies. Een paar tafeltennissers, nou ja zij doen aan die sport, stonden stil bij het overlijden van de Engelse koningin beter bekend als Queen Elizabeth. Zij werd 96 jaar en was 70 jaar het gezicht van Engeland. Om de één of andere reden viel ook de naam van Rien Poortvliet. Hij overleed op 15 september 1995 op 64-jarige leeftijd. Poortvliet zag zichzelf als tekenend verteller. Zijn tekeningen deden het verhaal. Hooguit schreef hij ter uitleg een kort bijschrift. Rinus wilde dat hij dat ook kon. Het zou veel tekst schelen. Misschien dat onze beeldende kunstenares er een oplossing voor heeft?

Rinus kreeg ook wat fluisterend commentaar op zijn raadsel wie er jarig was deze maand binnen de 55plus groep. De naam Marion van Aubel lekte door haar traktatie uit. Nee, niet van adel, maar wel even aardig. Ze werd… Nee, de echte leeftijd verraden gaat zelfs Rinus te ver. Maar de traktatie laten liggen was ook te veel gevraagd. Met een lekker bakje koffie, rondkijkende naar al die ploeterende tafeltennissers is een mooi uitstapje voor een figuur op leeftijd. Nog net geen ‘mosterd (t) na de maaltijd’, dan weten jullie de andere naam ook vast. Dat is 29 september weer smullen omdat hij vijf dagen eerder ouder werd.

Dan terug naar het tussenklassement dat op zijn kop werd gegooid. Koploper Ben Ploegaert genoot zo van zijn koppositie dat hij de bekende pijp aan maarten gaf. Hij trok zich terug uit het toernooi. Velen dachten dat Ben Ploegaert de kampioenstitel aan zijn collega’s gunde. Er werd zelfs gegrapt dat het slim is op je hoogtepunt en dus bijna ongeslagen te stoppen. Ben won al zijn enkelspelen en alleen in het eerste dubbelspel ging het mis. Maar de werkelijkheid is zoals wel vaker bij onze mooie club anders. ,,De gedachte die men mij toedicht om op dit hoogtepunt te stoppen, is leuk. Maar wij gaan op vakantie. En dat is ook mooi. Ik zal aan jullie denken de voormalige eerste plaats koesterende. Die ben ik nu na de derde ronde wel kwijt. Maar weinigen zullen na dit toernooi terug kunnen kijken op het lijstaanvoerderschap verwacht ik”, lachte Ploegaert maandagmiddag bij de mededeling breeduit. Dat laatste klopte want Henny Pouw rook zijn kans en is nu lijstaanvoerder. Maar wat Rinus ook opviel was dat Dick van de Wardt, Gerard Beijen, Henny Pouw, Bert van de Bovenkamp en Aart Jansen wat sip keken na de mededeling van de wedstrijdleider. ,,Nu kan ik geen revanche meer nemen”, liet één van hen weten. Trouwens over de laatste (Aart Jansen) gesproken. Ook hij gaat binnenkort op vakantie. Dus Rinus constateerde dat Aart de vlucht naar voren al heeft ingezet.

Rinus zei het al in de aanhef. Zo aan een tafeltje, zogenaamd spelende met je telefoon, rondkijken levert een schat aan beelden/tekst op. Je ziet dat bij TTV Ede de 55plussers niet altijd in een gespreid tafeltennis bed terecht komen. Rinus zou meerdere voorbeelden kunnen noemen. Maar hij kiest voor Aart Jansen. Hij heeft zijn sporen verdient bij deze club. Misschien niet altijd de credits gekregen die hij verdiende. Maar zo gaat dat in de sport. Linkshandig, back of topspin maakt Aart niet uit. Levensgenieter die zoals gezegd graag op vakantie gaat. Spanje lijkt favoriet maar Grand Café Mr.Bojangels, Marktstraat 69 in het centrum, wordt ook niet versmaad. Aart speelt er zelfs met passie bedrijfstafeltennis voor. Maar dat terzijde. Wat heeft dit nu met tafeltennis en dit toernooi te maken? Alles en ook eigenlijk niets.

Maar een uitspraak is Rinus door de jaren heen bijgebleven: Aart vertelde vaak wat hij zoal overal (werk/sport) beleefde. Rinus hoorde iemand tegen Aart het volgende zeggen; kies je vaker de moeilijke weg? Reactie en noot vergeten: Ja, dat heb ik nodig. Ik wil een positieve bijdrage leveren, waar dan ook. Dat deed ik vroeger al bij de jeugd van deze club. Garanties op succes krijg je niet. ‘Als je niet wilt vallen moet je op de grond gaan liggen. Aart ligt al weken niet op de grond. De reden: kijk op de ranglijst en zie zijn mooie prestaties. Rinus geniet al weken van zijn spel. Meestal als één van de laatste klaar. Reden: Aart is geen echt ochtendmens. Hij komt wat langzaam op gang, maar als het zover is is zijn spel fenomenaal. Alleen moet je Aart nog weleens bij de bar vandaan halen. De koffie smaakt zo goed. ,,Het lijkt Grand Café Mr. Bojangels soms wel”, aldus Aart. Nog een keer kunnen we van je genieten en daarna op vakantie. Kom vooral gezond weer terug. We kunnen je nog niet missen. Een Janssen met ‘ss’ is al erg, maar zonder een Jansen met enkele ‘s’ is nog erger.

De beste man van het noppenveld, althans dat hoopt hij zelf, moet een knieoperatie ondergaan. Jammer, dat dat betekent dat Albert Nauta het toernooi moet verlaten. Hij speelde vandaag (donderdag 15 september) een paar geweldige wedstrijden. Versloeg op de eerste speeldag al de gevreesde topfavoriet en hoogst ingeschaalde toernooispeler Jan Mostert. Ook Eip Janssen kreeg geen been laat staan een batje aan de grond. En heerlijk was Alberts reactie na zijn nederlaag tegen Leida Lok. ,,Ik gun het je wel. Maar ben ook verrast”. Het gezicht van Albert sprak boekdelen. Wie had Albert dit toernooi nog meer aan zijn tafeltennisbatje geregen? We zullen het helaas deze editie niet meer te weten komen. Albert succes met je knieoperatie namens alle deelnemers aan dit toernooi. Rinus denkt dat Albert wel, maar zijn ‘noppen’ niet worden gemist.

Wat uw schrijver ook zag was dat een gekleurde Anneke Harms weer terug was. Zij moest net als nieuwkomer Wout van de Groep weer even wennen. Instromen in de derde ronde is ook geen sinecure. Dat was van tevoren kennelijk ook door de organisatie ingeschat. Want…zij speelden het een enkelspel tegen elkaar. Briljant gevonden. En wie won… Juist Anneke, maar daar was Anneke geen moment mee bezig. Haar gedachten ging uit naar het gemis van haar vaste partner op de donderdagochtend die nu ontbrak. ,,Ik mis hem zo”, werd gehoord. Dat zal Francine Koster goed doen. Ook omdat zij met een bekend batje won van Wout van de Groep. ,,Ik hoop dat die Rinus wie het ook mag zijn zich beheerst. Geen slechte pers na een nederlaag. Ik ben terecht verslagen en weggeven komt in mijn woordenboek niet voor”, reageerde Wout van de Groep. Geen probleem Wout je speelde geweldig. Net terug van vakantie valt dat niet mee. En dat je een keer verliest kan zelfs de beste van het deelnemersveld gebeuren.

De ‘nul’ is verdwenen maar boeit totaal niet. ,,Dit batje is goud waard. Het houdt mij op de been. Waar hij ook is zal hij genieten van deze zege”, fluisterde Francine. Rinus zweeg maar huilde bijna van blijdschap. Zo mooi kan ons samenzijn ook zijn.

Rinus denkt dat er weer genoeg kommer en kwel de revue is gepasseerd. Eerder gaf hij aan nog terug te komen op lijstaanvoerder Henny Pouw. Nu kort dan en terloops. Want Rinus is toch wel geschrokken van een artikel in Ede Stad en op de site van onze club TTV Ede. Een artikel over de hoofdmacht met Yorick en Alice in de hoofdrol. Hoewel Rinus geen Mies Bouwman is en was, en geen programma Mies en scene verzorgd, zag hij tot zijn ontzetting dat onze Henny Pouw op de achtergrond stond mee te trainen. Henny Pouw die dit duo verdringt of de plaats van Maarten en/of Rémon inneemt? Geen denken aan en wel om twee redenen. Henny doet al genoeg voor de club, zoals op woensdagavond de recreantentraining. Op een manier dat zelfs 55plus leden weer op de woensdagavond komen trainen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst”, is een kreet. Wie de oudjes koestert weet dat vrijwilligerswerk altijd goed komt. Henny Pouw en zijn maatje vast bedankt. Maar dat terzijde. Maar wij ‘oudjes’ willen Henny Pouw helemaal niet missen bij onze inspanning. Wij zijn zo trots als een pauw op onze Pouw. Afblijven technisch directeur Schurink!

Toch wil Rinus deze keer met een positieve uitsmijter eindigen. Zaterdagmiddag speelt het echte eerste team van TTV Ede weer. De tegenstander is Alexandria’66, met twee ex-BIT.NL spelers komt op bezoek. Begroet Laurens van Raadshoven en Michel Laroo met applaus. Toon jullie een echte supporter. Maar dat zij daarna puntloos blijven acht Rinus verantwoord.  Vergeet niet geen BIT.NL te roepen maar hardop Ede. Rinus kan niet wachten op het verslag van de hoofdmacht. Waar: op www.edestad.nl of de clubsite www.ttvede.nl

Uw scribent

Rinus Hebgeheurd.

De standen:

50Plus Toernooi 2022 Punten Perc.
1 2 3 4 5 6 7 beste 5 totaal Gem.
1 Henny Pouw 3 3 4 0 0 0 0 10 78,60%
2 Ben Ploegeart 3 4 0 0 0 0 0 7 75,00%
3 Bert v.d. Bovenkamp 2 3 2 0 0 0 0 7 56,30%
4 Leida Lok 2 3 2 0 0 0 0 7 53,60%
5 Albert Nauta 2 3 2 0 0 0 0 7 53,60%
6 Rob de Pater 2 3 2 0 0 0 0 7 51,60%
7 Jan Mostert 3 0 3 0 0 0 0 6 63,20%
8 Eip Janssen 1 3 2 0 0 0 0 6 53,60%
9 Jan Oosterbeek 3 1 2 0 0 0 0 6 51,70%
10 Anton vd Hoven 0 3 2 0 0 0 0 5 58,80%
11 Kees Konings 0 4 1 0 0 0 0 5 57,90%
12 Aart Jansen 3 1 1 0 0 0 0 5 46,40%
13 Gerard Beijen 1 2 2 0 0 0 0 5 46,40%
14 Dick vd Wardt 2 0 3 0 0 0 0 5 36,00%
15 Adrie Dekker 0 0 4 0 0 0 0 4 80,00%
16 Michael Veenendaal 3 1 0 0 0 0 0 4 50,00%
17 Imre van Santen 3 0 0 0 0 0 0 3 66,70%
18 Lieneke Langerak 2 1 0 0 0 0 0 3 47,60%
19 Marion van Aubel 0 2 1 0 0 0 0 3 36,80%
20 Wout van de Groep 0 0 2 0 0 0 0 2 55,60%
21 Wim Houkes 2 0 0 0 0 0 0 2 40,00%
22 Jaap Waaijenberg 0 0 2 0 0 0 0 2 27,80%
23 Gert Marcus 0 0 1 0 0 0 0 1 40,00%
24 Gerard Pouw 1 0 0 0 0 0 0 1 40,00%
25 Anneke Harms 0 0 1 0 0 0 0 1 33,30%
26 Ed Vaessen 1 0 0 0 0 0 0 1 26,30%
27 Francine Koster 0 0 1 0 0 0 0 1 18,50%