Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

Verslag 4e ronde Hans Degenaar Toernooi

Jan Mostert en toeval; Dat bestaat bijna niet    

‘Lok en Van Santen helemaal los en ongeslagen’

[EDE] De vierde speelronde stond in het teken van de mogelijk eerste beslissingen. Het was voor de wedstrijdleider even afwachten wie wel en niet aanwezig zouden zijn. De jarig geweest zijnde Jan Mostert liet niet verstek gaan.

Helaas een andere voormalige jarige wel. Een jaartje ouder maar wel een betere speeldag voor jarige Job beter bekend als Jan Mostert. Misschien was het dankbare applaus van de aanwezigen net de inspiratie die hij nodig had. En hoewel niet aanwezig wegens goede redenen werd ook Anne Oosterbeek nog in het zonnetje gezet. Hij vierde zijn verjaardag en liet ons 55plus toernooi voor wat het was. Of was het toeval?

PLEZIER

Toeval bestaat niet zegt men vaak. Een losse opmerking zonder al te veel inhoudelijke waarde. Hoewel is dat wel zo? Ik las onlangs een leuke quote (uitspraak) van Mark Tuitert. Hij zei: Wie alleen speelt om te winnen, beleeft geen plezier aan zijn sport. Toeval of niet maar ik dacht gelijk aan een bepaald persoon bij TTV Ede. Het eerste is misschien waar, het tweede deel is zeker niet waar voor deze tafeltennisser. ,,Omdat hij afgelopen zondag een geweldige dag had: jarig en winst van Feyenoord kom je daar toch in bredere zin vandaag op terug”, belde Rinus mij op. Nu treft het dat de bedoelde persoon deze donderdag in de vierde ronde ook nog eens mijn tegenstander was. En veel won. Toeval bestaat toch niet. Daarom deze keer dit verhaal niet overslaan. Want het gaat over een markant persoon binnen onze tafeltennisclub. Ik zou haast durven zeggen, zo vind je er niet veel binnen een sportclub. Maar dat is mijn persoonlijke (Eip) mening.

GROOTS

Dus voordat dit kletskoppenverhaal losbarst, wil ik stilstaan bij de gevierde verjaardag (24 september, red.) van Jan Mostert. Hoe oud hij is geworden mag ik niet melden. Terecht want onze privacyregels worden goed nageleefd. ,,Ik heb het hele privacyreglement nageplozen de laatste week. Ik kon het niet vinden. Maar mag je wel wat over zijn bijdragen aan TTV Ede zeggen”, vroeg ik uiteraard mijn alter ego de beste Rinus. ,,Ik denk het wel, sterker als je het niet doet, doe je Jan Mostert echt tekort. Je plaagt hem wel eens. Het grapje ‘Mostert na de maaltijd’ ken ik nu wel. Maar dat zijn verdiensten voor de club groot zijn weet je zelf ook wel. En ik heb je in de aanhef van deze bijdrage toch een voorzetje gegeven”, liet Rinus telefonisch weten.

PUBLICITEIT

Nou dan maar even snel wat over Jan Mostert. Want eigenlijk is hij de schuldige dat ik jullie allemaal binnen TTV Ede lastig val. Maar dat terzijde. Heel lang geleden werd binnen de eindredactie van het plaatselijke nieuwsblad geopperd of enige aandacht besteden aan de Edese tafeltennisclub niet goed zou zijn. Wie wil er heen? Niemand van de twee aanwezige correspondenten stak zijn vinger op. Dus maar een freelancer (Een freelancer is een werkvorm die het goed doet op een arbeidsmarkt waar de vraag naar flexibiliteit groot is. Eigenlijk zeg je als freelancer: dit kan ik aardig en ik wil het wel doen.). Die freelancer was ik (Eip). Maar een verslag over tafeltennissen,. Ik pingpongde weleens in de PTT-kantine maar daar hield het ook mee op. Goed om een heel lang verhaal kort te maken zocht ik het clubhuis aan de Langenkampweg op. Maar kende daar eigenlijk niemand, dus ging ik maar aan de bar staan. Binnen no-time (sponsoren zullen het herkennen, red.) kwam Jan buurten en vroeg wie ik was en wat ik kwam doen. Hij heeft me die middag alles uitgelegd over een tafeltenniswedstrijd en al zeg ik het niet graag over mezelf, het wedstrijdverslag was niet onaardig. Mede door de tips van onze Jan overigens. Omdat ik toch al gestopt was met werk ingegaan op de uitnodiging van hem te komen kijken bij het 55plus tafeltennistoernooi. En nu zitten jullie al een groot aantal jaren met mij opgescheept.”

Maar terug naar de jarige Jan. Hij heeft invloed binnen de club, zonder daar misbruik van te maken. Zit/zat in de bedrijfstafeltenniscompetitie en sponsorcommissie. Staat eigenlijk bijna dag en nacht paraat voor zijn club. Hoe die ook alweer heeft mogen heten. De geboren Bergschenhoeker voetbalde op behoorlijk niveau bij Blauw Geel’55. Door ernstige knieblessures stapte hij in 1977 over naar tafeltennis. ,,Mooie club waar ik nooit spijt van heb gehad”, zei hij ooit. Via ETAC, Indukan, ITN, BIT.NL naar TTV Ede. Whats in an name. De sfeer bleef gelukkig hetzelfde. Jan was tien jaar voorzitter van zijn club en daarna bleef hij actief. ,,Ik begon laag (vijfde klasse, red.) maar speel nu nog altijd op niveau tweede klasse of te wel TTV Ede 5. Het mooie van tafeltennis is dat je het nog op hoge leeftijd kan beoefenen”, aldus de jarige Job. Jan is dus een bezige bij, zowel letterlijk en figuurlijk. En dat als voormalig ambtenaar. Maar een ding verbindt Jan en mij zeker en dat is Feyenoord. Tot zijn pensioen heeft Mostert 43 jaar met heel veel plezier in de ‘sociale zekerheid’ gewerkt. ,,Ik vond het boeiend met mensen in lastige situaties te werken. Er is helaas veel veranderd.”

FEYENOORD

Maar wat tot genoegen van Eip en Rinus niet veranderd, is zijn onvoorwaardelijke liefde voor Feyenoord. In slechte en nu goede tijden hebben we samen hand in hand gestaan. Soms letterlijk want het 020 geluid was in ons clublokaal soms te goed hoorbaar. Maar dat terzijde. Jan Mostert: ‘PvdA-sokken en Feyenoord-handdoek’ gingen samen. Waar is die goede oude tijd? Maar blij dat Jan mij bij de tafeltennisclub binnenbracht en nog steeds blij als ik mij met hem mag meten. Ooit komt er een moment dat zijn zege reeks, ondanks het vervelende noppenspel, wordt onderbroken tegen mij. Maar laat het moment, gedrag van Jan Mostert als altijd willen winnende tafeltennisser, nog lang duren. En de kreet bij een winnend nadeelpunt ‘sorry ik stond nog niet klaar’, wil ik niet meer horen. Dat is echt een brug te ver inmiddels. Maar laten we ook zijn tijdsplanning koesteren. Jan is zijn werkzame leven nog niet geheel vergeten. Net op tijd aanwezig, eerst de nodige (koffie)- praatjes, snel omkleden en zich laten roepen, maar na afloop geen spoortje haast. Eerst nog even kijken of er TTV Ede klusjes zijn. Mogen we onderstaand beeld nog lang koesteren. Jan Mostert het gaat je goed. Van harte gefeliciteerd namens ons allen. En neem zijn motto ter harte: Houd je alleen bezig met zaken die je zelf kunt beïnvloeden. Al het andere kost je alleen maar energie en levensvreugde. ,,En dat is bij TTV Ede echt heel veel. Beinvloeden bedoel ik dan. Maar dat terzijde. Zelfs achter de tafeltennistafel op maandagmiddag, dinsdagavond, donderdagmorgen, vrijdagavond. Ja, wanneer eigenlijk niet? De vraag stellen is ze beantwoorden”, lachte Rinus Hebgeheurd als onverdachte bron. En dat Feyenoord tegenstander Ajax op een tijdelijke 0-3 achterstand zette, was zijn mooiste verjaardagscadeau. Maar dat terzijde.

Wat gebeurde er verder vandaag nog meer.

Rita Andeweg (rechts) is niet te onderschatten achter de tafel. Zij versloeg deze keer de sterke spelers Rob de Pater en Eip Janssen

Leida Lok maar vooral Imre van Santen lieten zien dat tafeltennissen van alle leeftijden is. De een wat jonger dan de ander maar wel ongeslagen. Imre scoorde zelfs acht punten.

Leida Lok deed goede zaken in het klassement wie de hoogst eindigden vrouwelijke tafeltennisspeelster wordt. ,,Verdienen dames wel een eigen beker. Ze willen toch gelijk aan ons zijn”, vroeg Rinus nog even subtiel na. ,,Ik denk dat zij dezelfde rechten hebben als ons mannen. En die krijgen toch al jaren een bokaal. Dus waarom onze dames niet? De vraagstellen is ze beantwoorden. Toeval of niet? Jan Mostert, hij weer, heeft de bekers al besteld”, legde Eip wederom geduldig maar wat moe uit.

IMRE VAN SANTEN

,,Zouden ze nu ook protesteren. Of wordt er gedacht, nee niet hardop gezegd, dat ook de echtgenoot van een bestuurslid bevoordeeld wordt”, vroeg Eip zich af. ,,Nee, dat denk ik niet. Het reglement is duidelijk. De wedstrijdleider heeft alle stromen overleefd na zijn acht punter de eerste ronde. Hoewel, gezien zijn laatste resultaten de afgelopen twee keer, wordt de druk het goed te regelen, kennelijk hoog. Heb een beetje medelijden met hem. En dat iemand de partner van een bestuurslid is heeft er echt niets mee te maken. Maar verweer je je daar maar eens tegen. We staan dan al met 0-1 achter”, vulde Rinus aan.

Kee Konings (links) en Rob de Pater zochten de eenzaamheid op. Maar het spel was er niet minder om.

PECH

Dat mogen we ook hebben met Bert van de Bovenkamp en titelverdediger Henny Pouw. Om met de laatste te beginnen. ,,Het kriebelt wel weer. Maar de blessure is nog niet geheel voorbij. Ik hoop volgende week weer acte de préséance te geven. Maar je hoort nog.” ,,Ik hoop dat Henny er weer bij is. Er is niets mooier dan koploper te zijn in een echt speelveld. Je wilt toch ook niet dat ik het net als Feyenoord elke week zo gemakkelijk heeft als afgelopen week. Ik heb vandaag (28/9) punten verspeeld. Maar niet omdat om dat ik minder was, maar de tegenstanders (Albert Nauta en Jan Oosterbeek, red.) net iets secuurder. Jan Mostert haalde zes van de zeven te behalen punten. In het dubbelspel liet hij een puntje liggen. Toeval? Nee, natuurlijk niet. ,,Santiago Giménez laat ook wel eens een kansje liggen. Zoetemelk sprak altijd: Parijs is nog ver en we zullen over drie weken zien hoe de verhoudingen echt zijn. Leuk toernooi met gezellige sfeer en iedereen gaat voor de punten”, aldus Mostert. ,,Wie bedoelt hij. Zoetemelk ken ik nog wel. Die was toch altijd tweede in een grote ronde? Dan kan het doel van Jan Mostert toch niet zijn”, vroeg Rinus. Ik heb hem uitgelegd dat dat een speler van een club uit Rotterdam is. Scoort nogal makkelijk maar dan zonder ‘noppen’.

De twee oudste dames (Lieneke rechts) en Leida staan hun mannetje bij onze mooie tafeltennissport

SUBGROEPEN

In de subgroepen gaan de volgende spelers aan de leiding: Anne Oosterbeek (groep 4-8), Adri Dekker/Gerard Beijen (groep 9-12) en Bert van de Bovenkamp/Henny Pouw (groep 13-21).

Hierbij worden alleen de partijen meegeteld die men in elke groep tegen elkaar speelt. Daarvan telt het gemiddeld. Dus nog niet te hard juichen. De onderlinge krachtmetingen in de groepen zijn als volgt ingedeeld. Spelers uit de groepen 4 tot en met 8. Daarnaast duelleren de tafeltennissers uit groep 9 tot en met 12 tegen elkaar. De Eredivisie (13-21), voor een enkeling als Bert van de Bovenkamp, Henny Pouw, Jan Mostert en/of Hennie Wurms, misschien wel de Champions League, maakt de drie groepen compleet.

De wedstrijdleider probeert zoveel mogelijk te regelen dat elke tafeltennisser uit een groep elkaar ontmoet. Maar gezien, het elke week weer grote aantal afwezigen, een bijna onmogelijke klus. Dus Mea Culpa als dat niet geheel lukt.

Wat de volgende bijdrage 5 oktober brengt? Laat je verrassen of niet? Dan lees je deze bijdrage mede in samenwerking met Rinus niet. Even goede vrienden behalve achter de tafeltennistafel. Daar geldt het principe: De Olympische gedachte is leuk, maar ik wil wel winnen.”

Ed Vaessen, invaller op lastige momenten, in actie tegen Jaap Waaijenberg (rechts).

Tussenstand na de vierde speelronde

  55 Plus Toernooi 2023               Punten Perc.
7-9 14-9 21-9 28-9 5-10 12-10 19-10 Beste 5 Totaal Gemiddeld
1 Bert v.d.Bovenkamp 7 7 7 3 0 0 0 24 75,0%
2 Hennie Wurms 5 5 6 5 0 0 0 21 76,5%
3 Eip Janssen 8 2 5 1 0 0 0 16 55,3%
4 Jan Mostert 1 5 4 6 0 0 0 16 55,0%
5 Albert Nauta 4 2 5 5 0 0 0 16 52,5%
6 Adri Dekker 6 4 0 3 0 0 0 13 53,6%
7 Jan Oosterbeek 2 3 3 5 0 0 0 13 51,4%
8 Anton van den Hoven 5 4 2 2 0 0 0 13 48,6%
9 Henny Pouw 6 6 0 0 0 0 0 12 76,5%
10 Gerard Pouw 7 0 5 0 0 0 0 12 70,0%
11 Gert Marcus 3 0 5 4 0 0 0 12 61,5%
12 Gerard Beijen 6 5 0 0 0 0 0 11 35,1%
13 Anneke Harms 0 4 6 0 0 0 0 10 60,0%
14 Rob de Pater 1 5 0 4 0 0 0 10 48,3%
15 Jaap Waaijenberg 2 3 1 4 0 0 0 10 41,0%
16 Rita Andeweg 3 0 3 4 0 0 0 10 40,0%
17 Leida Lok 1 0 2 7 0 0 0 10 36,8%
18 Aart Jansen 2 7 0 0 0 0 0 9 55,6%
19 Imre van Santen 0 0 0 8 0 0 0 8 88,9%
20 Anne Oosterbeek 0 2 6 0 0 0 0 8 36,7%
21 Ed Vaessen 0 0 2 4 0 0 0 6 53,8%
22 Henk Lambooij 2 4 0 0 0 0 0 6 50,0%
23 Kees Konings 0 0 4 2 0 0 0 6 42,9%
24 Michael Veenendaal 5 1 0 0 0 0 0 6 33,3%
25 Lieneke Langerak 2 1 0 1 0 0 0 4 28,2%
26 Dick van de Wardt 0 0 0 0 0 0 0 0 ############
27 Wim Houkes 0 0 0 0 0 0 0 0 ############
28 Marion van Aubel 0 0 0 0 0 0 0 0 11,1%

 

Fijn weekeinde
Rinus en Eip