Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

Verslag 6e ronde Hans Degenaar Toernooi

Hennie Wurms lijkt ‘Hans Degenaar’ toernooi op zijn naam te gaan schrijven

[EDE] De zesde en voorlaatste speelronde. Bij een aantal spelers is de spanning om te snijden. Na vandaag vervalt de eerste slechtste ronde. Maar wat als je al twee ‘nullen’ op je conto hebt staan. Voor die spelers is elke winstpartij belangrijk. Je blijft rekenen maar de uitkomst is heel eenvoudig.

Op vrijwel elke telefoon zit tegenwoordig een rekenmachine. Dus kun je van tevoren uitrekenen hoeveel punten je deze ronde minimaal moet halen.

,,Hé Eip. Hoe werkt dat dan precies. Ik heb geen mobiel. Nou, ja een oud beestje, zodat ik gebeld kan worden. Maar meer ook niet”, laat Rinus weten. ,,Ik heb daarvoor twee oplossingen. Je kunt het aan Rob de Pater vragen. Hij zit altijd aan de eerste tafel naast de bar (voor de koffie, red.). Kijkt weinig naar tafeltennis maar veel op zijn telefoon. Maar er is nog een andere mogelijkheid. Op de meeste telefoons kun je wat inspreken. Siri heet dat. Zo kun je ook televisie een bepaald programma laten opzoeken. Nee, dan niet met de telefoon maar met de afstandsbediening, maar dat terzijde. Terug naar Siri. Een voorbeeld. Siri: Zeg iets als: “Wat is 2×2 plus 1?” of “Wat is het maximale aantal punten dat ik kan halen?” Siri gebruiken. En die zegt eerst als het goed is 5 en daarna vertwijfeld 7 of 8. Siri weet niet of er spelers vier enkelspelen mogen doen. De mens is toch slimmer maar dat terzijde.”

De standaardrekenmachine met eenvoudige rekenfuncties.

Maar even terug naar Rob de Pater. Een man die veel voor de club heeft gedaan en nog doet. Vooral bij de jeugd is Rob van oudsher een bekende persoonlijkheid. ,,Ik hoorde dat hij zichzelf een ‘Hagenees’ noemt. Er is ook een ‘Hagenaar’ bij de club. Imre van Santen toch? Die miste ik vanmorgen maar wel met een goede reden. Uit niet betrouwbare bron hoorde ik dat zijn echtgenote (Martha van Santen, red.) jarig is. Een goede reden thuis te blijven. Maar er zijn meer redenen om juist naar de club te gaan. Maar dat terzijde. Terug naar Rob de Pater. Ik heb even op internet gekeken wat het verschil tussen een Hagenees en een Hagenaar zou zijn. Ik geef het integraal weer maar heb er als ik beiden zie geen actieve laat staan herkenbare herinnering aan. Definitie is: De Hagenezen zouden voornamelijk bestaan uit de harde kern inwoners. Het soort dat met mooi weer in korte broek en witte sokken een blik pils in zijn voortuin nuttigt. De Hagenaar is het tegenovergestelde. Hij vertegenwoordigt een deftig type dat wel in Den Haag woont maar er niet geboren is. Oordeel zelf ook.”

,,Maar weer terug naar Rob de Pater, want hij is niet voor mijn club. Integendeel. Hij is een 020 aanhanger. Dan zie je onmiddellijk wat een aardig resultaat (1-1 in Athene), kleine nederlaag (1-2) tegen AZ doen. Ze krijgen een 020 baret aangemeten. Ik zag Jan Mostert (010) bijna verkrimpen van woede. Maar als een heer (net een Hagenaar) reageren. Hij lachte, maar een beetje als een boertje met kiespijn. Ik zou tegen Jan willen zeggen: Gun iedereen zijn pleziertje. En richt jij je nu op Henny Pouw, Hennie Wurms of Bert van de Bovenkamp. Daar heb je je handen al vol aan”, aldus Rinus Hebgeheurd.

Wat Jeroen Huisman er precies mee te maken heeft blijft een raadsel

,,Rinus, nu ik het toch over huisman hebt maar dan in de meest letterlijke vorm een leuk plaatje. Als je dit allemaal wilt uitvoeren, geef ik hieronder weer waarom je beter bij de 55plusgroep kunt gaan tafeltennis.

HERKEN JE DIT?

,,Bij tafeltennis mag je twee linkerhanden hebben, maar hoeft niet. Bij huishoudelijk werk is het bijna geen doen. Bij de 55plusgroep kun je in de pauze heel wat te weten komen. Hoe mensen in elkaar zitten. Wat zij maatschappelijk hebben betekent. Hoe ze maatschappelijk in elkaar zitten. En mannen en vrouwen worden gelijk behandeld. Dat is in dit plaatje maar de vraag”, aldus Rinus. ,,Beste Rinus, ik ben het deels met je eens. Maar niet helemaal. Wat is er mis om thuis samen het huishouden te doen. Wat is er mis om thuis samen de handen uit de mouw te steken. Wat is er mis om thuis samen te schilderen. Wat is er mis om thuis te doen alsof het altijd samen eens bent. Niets toch. Maar blijf jezelf. De tijden zijn veranderd. En niet altijd slechter. Wil je erover praten. De koffiepauze bij de 55plusgroep is daar uitstekend geschikt voor. Rinus, ik geef je op een briefje, nu ja ook via dit leuterverhaal, dat er ook in die discussie geen verschil tussen mannen of vrouwen bestaat. Misschien is dat de leeftijd en/of levenservaring. Maar dat terzijde.”

Dat volgt een vraag van Rinus waar ik even perplex bij sta. ,,Eip, je leutert op papier wat af. Je opent het toernooi meestal (nou, ja) aardig. In de pauze dwing je de deelnemers sneller dan snel hun koffie op te drinken, want de derde en vierde ronde wachten. Laatst zag ik Rita en Jan nog (lang) wachten op de nieuw gezette koffie, en jij nam wel weer het woord. Staat die activiteitenwekker ook weleens op de stilstand.”

Ik moest even mijzelf bij elkaar rapen. Wat een vraag. En hoe hierop zo te reageren dat Rinus ook de laatste wedstrijddag weer actueel en adequaat meewerkt. Maar een tafeltennissende oorspronkelijke schaker weet al snel een oplossing voor een moeilijke openingszet te vinden.

,,Rinus, ik zal heel eerlijk zijn. Ik rijd weleens naar huis en denk dat had ik zo niet moeten zeggen, oplossen of doen. Die twijfel knaagt altijd. Maar wat mij vorige week vrijdagavond overkwam, is nog niet zo vaak voorgekomen. Een mail van een deelnemer (m/v) waar ik echt stil van werd. Een kwartier achterovergeleund. Waar heb ik dit aan verdient. Zo’n ontroerend eerlijke tekst. Wie het was? Dat is mijn geheim. Maar de inhoud was zodanig, dat het mij ontroerde. Wat een lieve mensen zijn er op deze 55plusgroep. En laat ik met een duidelijk signaal besluiten. Het is niet mijn of Leida’s toernooi. Het is ons toernooi voor een groep, waarvan ik denk dat zij voor de vereniging ‘goud’ waard zijn. Meerdere deelnemers zitten in de onderhoudsgroep, geven training, spelen bedrijfstafeltennis, volgen de teams op zaterdag, zijn of waren actief bij de tafeltennisjeugd, sponsoren de club. Misschien vergeet ik nog wel wat. Maar het is ook de groep die profiteert van de mogelijkheden die TTV Ede biedt. Waar kun je minimaal drie keer per week spelen voor de huidige kwartaalcontributie.  Gemiddeld, als je drie keer komt, dus slechts 1,25 euro per keer. Waar vind je dat in een sportschool. En je bepaalt ook nog zelf het moment van koffie drinken, leuteren, komen en gaan.

DE WEDSTRIJDEN

Het minste aantal deelnemers van de laatste zes ochtenden ‘Hans Degenaar’ toernooi. Maar wie er waren hebben genoten. Hoewel dat nog maar de vraag is. Voor Jan Mostert begon de dag al slecht. Hij stond vast in de file Van Balverenweg Bennekom. En deze keer echt. Maar appte dat hij links om of rechtsom zeker zou komen. Dat klopte en met nog een paar minuten te gaan, voordat de horde los mocht, was hij er. Even later een noodsignaal of iemand zijn trainingsjack had gezien. Daar zit ook mijn bril in. Er werd met man en macht gezocht, maar voor alsnog zonder resultaat. Nou, ja, niet helemaal zonder resultaat, want de bril lag op een tafeltje. Jan, zag het weer zonnig in. Later kon onze Mostert melden dat ook zijn trainingsjack weer terug was. Een mooi bericht, waarop onze wedstrijdleider nog steeds wacht. Hij heeft waarschijnlijk vorige week zijn batje in de zaal laten liggen. Spoorloos en nog steeds. Het ‘geleende’ batje beviel van geen meter dus puntloos en kansloos voor een prijs.

,,Was er dan niets leuks deze donderdag? Rinus vroeg het met enige aarzeling. ,,Af en toe wel. Bijvoorbeeld dat ons oudste lid van TTV Ede ons allemaal de groeten doet. Jan Hopman leeft nog echt mee. Wat zou hij graag van de partij zijn, maar dat lukt niet meer. Ik zag de topper Hennie Wurms tegen Bert van de Bovenkamp. Twee titelkandidaten. Maar het lijkt dat Hennie Wurms stoute plannen heeft. Hij liet Bert van de Bovenkamp de minder zonnige kant van een uitslag zien. ,,Je mag ons volgende week wel weer tegen elkaar zetten”, meende de winnaar. Of dat voor Bert van de Bovenkamp ook geldt, is gezien zijn gezichtsuitdrukking, de vraag. Maar deze revanche komt niet meer. De wedstrijdleider is ook voor de sympathieke Wurms niet om te kopen. Als hij dat al zou willen. Hij had van tevoren aangekondigd dat beide heren deze keer een extra enkelspel mochten spelen. De enige kans een keer acht punten te halen. En dat deed Hennie Wurms dus.

,,Een eerlijke oplossing”, volgens de routiniers Jan Mostert en Henny Pouw. Die elkaar in de tweede ronde bekampten. In het dubbel won Jan dankzij Rob de Pater. En verloor Hennie mede door de onwennige wedstrijdleider. Hogeschool tafeltennis tussen beide toppers, waardoor de pauze extra lang duurde, maar alle wereldproblemen wel werden opgelost. De punten waren weer voor Jan Mostert.

Rinus of Eip of beiden luisteren goed tijdens de pauze. Dat is de basis van deze bijdragen. Een verhaal willen wij beiden (Eip/Rinus) jullie niet onthouden.

Er waren pepernoten geschonken tijdens de pauze. De ouderen hebben het geloof in de Sint al opgegeven. Maar smullen dat is ze wel toevertrouwd. De schalen waren vrij snel leeg. Maar dat terzijde. Dat past bij een verhaal.

Nee, mijn kleinzoon gelooft echt nog wel in de Sint. En ook het goede van de mens. Hij liep gisteren met zijn moeder in de supermarkt. De jongeling zag een zak pepernoten liggen. Ontsnapt aan het ouderlijke oog, dacht hij bingo. Nam die pepernotenzak mee en vulde daarmee het karretje. ,,Die neemt de Sint toch altijd mee”, reageerde moeder toch wel verrast. De jongeling legde de zak netjes terug. Ze zijn er toch echt nog. De jongeren die luisteren!

Terug naar de algemene stand met nog een speelronde voor de boeg. Wel enige verrassingen. Adri Dekker laat zien dat 22-jaar tafeltennis in het verleden geen sinecure is. Hij staat knap op een tweede plaats. Profiteerde volop van het laten liggen van punten door Van de Bovenkamp, Janssen en anderen. Ongeslagen bleven overigens deze ochtend Hennie Wurms, Albert Nauta en dus Adri Dekker. Waar winnaars zijn zijn meestal ook verliezers. Daarop maakt dit toernooi geen uitzondering. Rob de Pater, Wim Houkes, Rita Andeweg en Eip Janssen bleven puntloos. ,,Je was toch je batje kwijt. Heb je met een pollepel gespeeld”,, vroeg Rinus quasi aardig. ,,Je batje kwijt zijn is heel lastig. Maar daar doe je tegenstanders mee tekort. Zij hebben verdiend gewonnen. Jan Mostert zocht zich ook wezenloos naar zijn trainingsjack. En scoorde wel punten. Het verschil: Jan appte zojuist dat zijn trainingsjack terecht is en ik wacht ook op dat mooie (batjes)- bericht”, gaf Eip Janssen aan.

Daarna vlogen vier mooie speelronden aan mijn oog voorbij. Waren het mooie partijen? ,,De vraag stellen is zo gemakkelijk Rinus. Het is maar hoe je dat bekijkt. Bekijk je het als tafeltennisliefhebber, bekijk je het als lijstaanvoerder, bekijk je vanuit de Olympische gedachte, bekijk je het vanuit de organisatie of bekijk je het gewoon vanaf de buitenkant. Invullen wat van toepassing is.”

TUSSENSTAND

De tussenstand is na de eerste aftrekpost veranderd in vergelijking met vorige week. ,,Hoe gaan je de finaledag invullen”, vraagt Rinus. ,,Dat is simpel. Ik laat alle veroverde punten achterwege. Iedereen start op nul. Kijken of we op één dag, zevende ronde in vier partijen de echte kampioen kunnen regelen. Dat is toch het toekomstidee”, reageert ik. Het is voor het eerst aan de andere kant van de lijn even stil. ,,Dat meen je niet. Hebben 27 spelers al zes dagen of minder hun best gedaan, en gaat een speler die alleen de laatste dag komt, met de eer strijken. Ik had je slimmer, maar vooral eerlijker ingeschat Eip”, reageert Rinus Hebgeheurd heel verbolgen. En gelijk heeft hij bij nader inzien.

VOORTGANG

,,Vrijwel alle partijen van spelers die dicht bij elkaar stonden zijn gespeeld, mits de betrokken speler aanwezig was in de groepen. Dat betekent dat de finale ronden ook echt finale ronden worden, in gedeeld op basis van de laatste stand. Voor zo ver mogelijk in evengroepen van minimaal zes spelers. Zo ontstaat wel de echte kampioen, denkt de wedstrijdleiding.”

Adri Dekker, tweede van rechts verrast vriend en vijand, maar vooral zichzelf.

TUSSENSTAND SUBGROEPEN

In de subgroepen gaan de volgende spelers aan de leiding: Anne Oosterbeek (groep 4-8) op de hielen gezeten door broer Jan. Adri Dekker is leider voor Rob de Pater. In de laten we zeggen Champions League gaat Henny Pouw nipt aan de leiding voor Bert van de Bovenkamp.

Hierbij worden alleen de partijen meegeteld die men in elke groep tegen elkaar speelt. Daarvan telt het gemiddeld. Je moet wel 2/3 (afgerond 15) van alle mogelijke enkelpartijen dit toernooi hebben gespeeld. Daarom vallen enkele spelers met nu een 100 procent score, maar slechts 1 of 2 meegedaan dus af. De komende finaledag staan er, mede door de gekozen opzet, nog vele onderlinge partijen in de groepen op de rol. Wie neemt de beker mee naar huis? Dat is en blijft de vraag tot en met donderdagmorgen 26 oktober rond 11.30 uur. Kunnen jullie de spanning niet aan? Een pilletje  helpt soms weleens, of een borrel. Maar dat hoort weer niet bij sport. Hoewel, laat je verrassen bij de prijsuitreiking.

In de aan het eind van deze korte bijdrage opgenomen stand, is de huidige slechtste ronden verwerkt. Voor degenen die al twee nullen hebben is verbetering helaas onmogelijk. Zij zijn VET aangegeven. Maar een punt of twee punten zijn zeker voor verbetering vatbaar in de laatste speelronde. Wil je je dus verbeteren in het eindklassement moeten er donderdag 26 oktober meer punten worden gemaakt dan de laagste nog niet verwerkte ronde. Neem de rekenmachine mee, of klamp Rob de Pater aan. Hij heeft zoals jullie hebben gelezen zijn telefoon bij de hand. Simpeler kan ik het niet maken.

TELEURSTELLEND

Ik (Eip) heb mijn bijdrage weer klaar. Denk samen met moeders gezellig een kopje thee te kunnen gaan drinken. Gaat het bekende mobieltje. Zal ik hem eens negeren. Nee, dat kan niet, want je weet nooit hoe of wat. Na enige aarzeling sloof ik door de kamer. En wat blijkt een behoorlijk teleurgestelde Rinus Hebgeheurd aan de lijn. En dan druk ik mij diplomatiek uit.

,,Hé Eip, ik ben eigenlijk een beetje boos op jou en Henny Pouw:, opent hij. ,,Dat meen je niet. Leg uit”, kan ik nog stamelen . ,,Je citeert Henny dat nu het al drie keer 6-7 bij het eerste is geworden. Hij  heeft aangekondigd niet meer te gaan kijken. Beseffen jullie niet dat spelers van het eerste dat mogelijk ook lezen. Gelijk gaan ze met een grote 2-11nederlaag tegen Tempo-Team 2, de bietenbrug op. Zo had het eerste ook niet hoeven te antwoorden. Maar duidelijk is het wel. Misschien om supporters toch te lokken. Een aantal (Jan Mostert, Leida Lok, Anton van den Hoven etc.) komen toch wel. Wat moeten ze anders met de zaterdagmiddag aan. En de goedkope koffie is niet te versmaden. Dit was toch niet de bedoeling van jullie tekst. Wel een beetje attent zijn. Je forehand is niet slecht. Maar dit keur ik af”, laat Rinus Hebgeheurd streng weten. ,,Zal niet meer gebeuren beste Rinus”, mompel ik. En denk zachtjes dat nog slechts een wedstrijddag/bijdrage mij rest. Dan gaan ik en (mischien Rinus) ook met pensioen.

Tussenstand na de zesde speelronde

  55 Plus Toernooi 2023               Punten Perc.
7-9 14-9 21-9 28-9 5-10 12-10 26-10 Beste 5 Totaal Gemiddeld
1 Hennie Wurms 5 5 6 5 5 8 0 29 34 77,4%
2 Adri Dekker 6 4 0 3 7 7 0 27 27 62,0%
3 Bert v.d. Bovenkamp 7 7 7 3 2 2 0 26 28 62,7%
4 Jan Mostert 1 5 4 6 6 5 0 26 27 57,4%
5 Albert Nauta 4 2 5 5 3 7 0 24 26 58,3%
6 Henny Pouw 6 6 0 0 7 4 0 23 23 75,0%
7 Eip Janssen 8 2 5 1 5 0 0 20 21 51,8%
8 Jan Oosterbeek 2 3 3 5 1 5 0 18 19 50,9%
9 Rob de Pater 1 5 0 4 6 1 0 16 17 47,9%
10 Leida Lok 1 0 2 7 1 5 0 16 16 40,0%
11 Imre van Santen 0 0 0 8 7 0 0 15 15 88,9%
12 Henk Lambooij 2 4 0 0 6 2 0 14 14 50,0%
13 Jaap Waaijenberg 2 3 1 4 1 4 0 14 15 40,4%
14 Lieneke Langerak 2 1 0 1 7 3 0 14 14 40,4%
15 Anton van den Hoven 5 4 2 2 0 0 0 13 13 48,6%
16 Gerard Beijen 6 5 0 0 0 2 0 13 13 36,2%
17 Gerard Pouw 7 0 5 0 0 0 0 12 12 70,0%
18 Gert Marcus 3 0 5 4 0 0 0 12 12 48,6%
19 Kees Konings 0 0 4 2 2 4 0 12 12 41,0%
20 Michael Veenendaal 5 1 0 0 2 4 0 12 12 34,5%
21 Anneke Harms 0 4 6 0 0 0 0 10 10 60,0%
22 Anne Oosterbeek 0 2 6 0 2 0 0 10 10 34,2%
23 Rita Andeweg 3 0 3 4 0 0 0 10 10 32,2%
24 Aart Jansen 2 7 0 0 0 0 0 9 9 55,6%
25 Ed Vaessen 0 0 2 4 0 0 0 6 6 53,8%
26 Dick van de Wardt 0 0 0 0 0 0 0 0 0 ?, ? %
27 Wim Houkes 0 0 0 0 0 0 0 0 0 11,1%
28 Marion van Aubel 0 0 0 0 0 0 0 0 0 11,1%

Geniet van een mooi weekeinde. Het wordt weer kouder en natter.

Rinus en Eip