Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

Verslag 7e ronde Hans Degenaar Toernooi

Henny Pouw trekt in laatste ronde hoofdprijs naar zich toe.

[EDE] De zevende ronde en laatste ronde van het bekende ‘Hans Degenaar toernooi’ is weer verleden tijd. En met een (achteraf) toch wel verrassende winnaar. Henny Pouw bleef het duo Hennie Wurms en Jan Mostert nipt voor. De tweede en derde plaats moest worden bepaald door het gemiddelde. Dat was nipt voor Utrecht supporter Wurms. Die overigens sinds zondag Feyenoorder Mostert nog meer tot zijn vrienden mag rekenen. De reden? Die kunnen jullie vast wel een beetje zelf inkleuren.

De wedstrijdleiding (Leida en Eip) hadden voor echte finalepoules gekozen. Waarbij de mooiste vondst volgens ons aller Rinus was dat er een echte dames poule kon worden gevormd. De lady’s Marion, Rita, Lieneke en Leida mochten samen om de eer spelen. Wie er won? Dat werd net als of het de Wimbledon finale was in een twee gevecht door Leida Lok beslist. Zij versloeg Lieneke Langerak nipt met 2-1. Ook werden er groepsprijzen verdeeld. Dat ging op basis van onderlinge partijen gespeeld in de groepen waar men was ingedeeld. Laat ik jullie niet vermoeien met de rekenmethode maar gewoon vaststellen dat Anne Oosterbeek, Adri Dekker en Henny Pouw de sterksten waren.

De trotse, naar eigen zeggen verrassende winnaar Henny Pouw, rechts op de foto.
De trotse, naar eigen zeggen verrassende winnaar Henny Pouw, rechts op de foto.

EENVOUDIG

Tafeltennissen is voor velen heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel tafeltennissen; maar na zeven weken competitie (leuk of niet leuk, bepalen jullie zelf, Rinus), heb ik nog een conclusie getrokken. En welke? Tafeltennis is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt wint. Dus laten we Hennie Pouw terecht of verrassend maakt niet uit, uitroepen tot de meest foutloze speler. Zelf zal hij zeggen uit bescheidenheid: de meest gelukkige. Maar die vlieger gaat na 35 gewonnen games en een gemiddelde score van 77,8 procent niet op. Degene die de kampioen 2023 het dichtst benaderde qua gemiddelde is Hennie Wurms met 68,3 procent. Voordat jullie gaan reageren op basis van de bijgevoegde stand. Ja, Rinus en ik (Eip) weten dat Imre van Santen en Gerard Pouw een hoger gemiddelde achter hun naam hebben staan. Daarvoor ook hulde, maar zij deden te weinig mee om voor prijzen in aanmerking te komen. Maar dat terzijde.

Vele toppers in beeld
Vele toppers in beeld

Trouwens, nu we (Rinus en/of Eip) toch zitten te filosoferen valt bij de kampioenen iets op. Vorig jaar won Henny Pouw. Dit jaar bijna Hennie Wurms. Er zit een verschil maar ook een overeenkomst aan verbonden. Om met het laatste te beginnen. Beiden spelers deden meteen een gooi naar de hoofdprijs. Of dat aardig is? ,,Ze doen toch niet mee met de Olympische gedachte! Nee, zij streden tot de laatste snik om het mooie zware batje bij het “Hans Degenaar toernooi”: de hoofdprijs. Dat Henny Pouw nipt de sterkste is zal Hennie Wurms niet verbazen. Maar terug naar het verschil tussen beide spelers. Je schrijft de voornaam net even anders. Waarom volgens de ‘net niet’ winnaar? Citaat: ik (Hennie) ben van de arme tak.  Of de andere Henny zichzelf tot de rijkeren rekent weten de scribenten of zo jullie willen ‘leuteraars’ niet. Wel dat het toernooi weer een waardig kampioen kent. De consequenties? Als er een nieuw toernooi komt, stellen Rinus/Eip voor de heer H. Pouw buiten mededinging te laten meedoen. Het kost een club TTV Ede een vermogen weer zo’n mooi batje te laten maken. En wij (leden 55-plusgroep) zeker meer contributie gaan betalen. ,,Dacht het niet.”

Om dit toernooi af te sluiten, niet achter de tafeltennistafel maar op papier, hebben de auteurs (Rinus/Eip) teruggekeken op hun bijdragen. Minimaal twee jaargangen (14x) en een wereld van verschil. Maar ook een gemene deler. In de eerste jaargang keken zij (auteurs) terug op wat er op de toernooi dag historisch gezien ooit gebeurde. ,,Laten we daar nu eens onze bijdragen mee afsluiten”, vroeg Rinus mij. Maar hij voegde eraan toe, dat we dan net moesten doen alsof het geen 26 oktober was, maar pas 21 oktober. ,,Daar heb ik geen moeite mee. Het leven is kort, onze langste tijd vrijwel zeker al gehad, dus deze vijf winst dagen neem ik mee. Dus maar een ‘uitstapje’ maken”, aldus Eip.

UITSTAPJE

,,Dat is niet mis. Gelukkig ga je er niet te diep op in. Anders gaat de TTV Ede site echt plat. Maar vergeet je niet iets”, vroeg Rinus zachtjes maar indringend. Ik keek hem kennelijk met een ? aan. ,,Zal ik het zelf voor je optekenen of wil je het geschilderd hebben? Ik ben van alle markten c.q. boekjes thuis”, aldus Rinus. Van dat aanbod maakte ik uiteraard graag gebruik. ,,Op zaterdag 21 oktober werd ik naar Bennekom gelokt. In galerie Bonaventura in Bennekom zag ik dat klanten langer dan normaal moesten wachten. Een dame op leeftijd zat aan het gebak. Met mes en vork werd een lekkernij aangesneden. Het was een echt Lokkertje voor een Leid (a) enaar. ,,Ik heb dienst in de galerie. Dus van de nood maar een deugd gemaakt. Dat doe ik overigens al ….jaren.” Ja, ik weet dat je daar getal moet invullen, maar dat mag van privacy waakhond niet. Wat dit met dit ‘Hans Degenaar toernooi’ te maken heeft? Vraag op de club TTV Ede eens waarom die commissie kamer in het clubhuis een tweede naam heeft! Kijk ook eens bij de eerste tafel waar ons ‘lijdend voorwerp’ soms speelt, voor sponsorbord hangt. Heb jij weleens paddenstoelen gezien, die dag in dag uit boven de grond onaangetast blijven? Je speelt met een kunstenares die twee boekjes in eigen beheer heeft uitgegeven. ‘Voor altijd vrienden en Berenbroertjes Baloe en Bores op stap’.

En ik weet uit betrouwbare bron dat ze bij www.bol.com nog te koop zijn. Dezelfde persoon is minimaal drie en vaak vier keer per week op de club. Slaat naar alles wat beweegt maar gelukkig wordt het balletje het meest geraakt. Zit in de organisatie van dit ‘Hans Degenaar’ toernooi. De naamgever heeft lang geleden veel klusjes voor haar verricht. Ik weet zeker dat zij hem daarvoor zeer dankbaar is geweest. Om een lang verhaal heel kort te maken: waarom doen we net of het vandaag 21 oktober? Omdat buiten het smullen van de lekkernij hoorbaar was. Een enkele trein de claxon even aanzette. Maar mevrouw Lok onverstoorbaar bleef zitten. En jullie uit jezelf een hiep hiep hoera aanhieven. Zullen we wel afspreken dat voortaan bij elke verjaardag te doen! En mevrouw Lok donderdagavond ‘vrij’ was om bij te komen van de verjaardag (meerdere keren gevierd, red, maar dat terzijde). Het bedrijfstafeltennis kende een snipperavond kende. ,,Maar goed ook want ook nu bleek, dat oudjes niet alleen goed kunnen tafeltennissen maar ook smullen”, aldus Rinus. ,,Dank voor je bijdrage. Een kanttekening, maar dat leer je wel als je nog ouder wordt. Zomaar spontaan je laten gaan doe je in dit gezelschap niet. Dat wordt niet altijd op prijs gesteld of is een verzoek van de jarige zelf. Noem het bescheidenheid of hoe je ook wilt. Die keuze staat ons vrij. Denken mag, zeggen niet altijd. Een wijze les van mensen boven 🏓🏓🏓🏓🏓🏓🏓🏓 leeftijd. Of mag dit van de AVG ook niet?

Deze hoofdpersoon wordt alom erg gewaardeerd
Deze hoofdpersoon wordt alom erg gewaardeerd

WAARDERINGSPRIJS

,,Ik moet bekennen dat de uitkomst van het toernooi, ook door mij niet helemaal verwacht was. Maar wel dat de extra ingekochte prijs wel aan de winnaar is gegund”, liet Eip weten. ,,Dank je de koekoek. Dat je er achteraf anders over zou denken was vreemd geweest. Je hebt de prijs toch zelf ingekocht. Dat je daardoor de komende weken geen koffie meer kunt/zult kopen is je eigen schuld”, gaf Rinus als commentaar. En gelijk had die Rinus.

Henny Pouw werd vooraf door de organisatie in het zonnetje gezet. Een paar citaten willen wij (Rinus/Eip) de weinige lezers niet onthouden voor het nageslacht. ,,Die persoon heeft gezorgd dat het niveau van dit toernooi jaarlijks echt omhooggaat. Die persoon is meerdere dagen per week in het clubhuis aanwezig. Toen hij ooit binnenkwam werd gedacht dat het een persoon met twee linkerhanden was. Het ene klopt maar het andere niet. Ja, soms kun je vergissen. Mea Culpa. Die persoon die bedoeld wordt is op internet gegoogeld. Daar werden een groot aantal ‘hits’ over hem gevonden. Nee, Rinus, het is geen zanger zoals Frans Bauer. Maar ‘ínternet hits’ betekent dat je wat over hem of haar kunt vinden. Bij TTV Ede is hij snel recreantentrainer geworden. Ik weet zeker dat een eerdere trainer (Steven Koster, red.) als hij ons zo bezig zou kunnen zien van boven, trots op die persoon zou zijn. Is er dan niets op hem aan te merken? Zeker wel, maar op wie niet? Er zijn drie zaken die in onze ogen (Rinus/Eip) best iets minder zouden mogen. Bij binnenkomst gaat die persoon het liefst aan een tafeltje alleen eerst uitgebreid koffiedrinken. Na elke potje tafeltennis is die persoon bijna onvindbaar. Staat buiten te roken en lijkt bijna op onze Johan Derksen. Maar dit is een sigaretten liefhebber en de ander (Derksen) heeft liever een sigaar. Ben je klaar met zijn minpunten? Nee, zeker niet. Als je die persoon voor het eerst ziet, denk je als tegenstander, hij doet geen stap links of rechts. Maar schijn bedriegt. Ik had het in het begin over twee linkerhanden. Maar die ene linkerhand is velen al te machtig. Laten we onthullen wie het is: Henny Pouw. Een persoon waarvoor ik veel waardering heb. Die de recreantentraining super goed bezet krijgt. Een persoon die net geen vogel is omdat het je anders schrijft. Maar het balletje wel door de lucht laat vliegen. Wat mag TTV Ede trots op deze hoofdpersoon zijn. Nog een laatste opmerking voordat onze Henny het cadeau uitpakt.  Het etiket geeft niet weer zoals hij is. Dat is niet door ons tweeën (Rinus/Eip) bedacht. Verre van dat, want dat staat ver van je af. Bedankt, en namens alle aanwezigen of niet aanwezigen, hopen wij dat je nog lang voor deze mooie club behouden mag blijven. Het applaus dat nu gaat op klateren, is volledig terecht.

Het etiket hoort niet bij de persoon; Integendeel. Maar zo ‘Arrogant’ heet de drank nu eenmaal.
Het etiket hoort niet bij de persoon; Integendeel. Maar zo ‘Arrogant’ heet de drank nu eenmaal.

OUDER WORDEN

,,Deze laatste bijdrage moet je me toch eens uitleggen waarom tafeltennis voor ‘ouderen’ of zo je wilt ‘senioren’ zo’n goede sport is”, vroeg Rinus mij enkele weken geleden.

Laat mij als Eip een betoog houden. Wellicht dat de bijwerkte site door een toevallige bezoeker wordt gelezen en hij of zij een sport op maat zoekt. Niets is onmogelijk. Deze week had ik een interview voor de lokale krant Ede Stad. Een biljarter waar je volgende week wat over kunt lezen. We kwam aan de praat en hij bleek geïnteresseerd te zijn in tafeltennissen. Dus kon ik een mooi PR praatje afsteken. De 68-jarige biljarter luisterde ademloos en beloofde op een donderdagochtend te komen kijken. Dus wees niet ongerust als er weer een ‘vreemde’ aankomt. Maar dat terzijde. Wat was de toonzetting van mijn betoog:

Veel takken van sport (of bewegen) zijn populair bij ouderen, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Ook tafeltennis, schaken, zingen en volleybal zijn geschikt voor 50-plussers. Vaak is het mogelijk om dit overdag te beoefenen. Maar TAFELTENNIS, IS DE BESTE SPORT VOOR OUDEREN. Toen je nog echt jong was kwamen de meeste mensen in aanraking met ‘pingpong’ op de camping of een schoolplein. Maar bij een club is het veel leuker….Dus TTV Ede ziet je graag komen.

Het is bijna de snelste balsport ter wereld. Tafeltennis is bij uitstek geschikt om de fysieke en geestelijke gesteld van ouderen op peil te houden. Tafeltennis is een goede sport voor de hersenen. Het activeert namelijk gelijktijdig verschillende gebieden van de hersenen terwijl je aan het tafeltennissen bent. Tafeltennis is ook erg goed voor de reflexen, oog- handcoördinatie en het trainen van je onder- en bovenlichaam. Tafeltennis is niet alleen een fysieke sport, je moet er ook goed bij nadenken. Je staat met twee of vier spelers rond een tafel waarbij jouw doel is om de bal zo over het net te spelen, dat de tegenstander die moeilijk terug kan slaan. Tafeltennis is een snel en flitsend spel, maar de basis heb je zo onder de knie. Je kunt training krijgen. Je hebt een batje met twee kleuren rubber. Soms gratis noppen. De rest sla ik maar over. Dit weten jullie zelf na dit zware zeven weken durende toernooi wel. Het enige wat ik er nog aan wil toevoegen is: Je moet je batje en het balletje boven het tafelniveau en achter de baseline houden. Het opgooien doe je met open hand, plat met de handpalm naar boven gericht.

Tot slot heb ik benadrukt dat iedereen welkom is om deze leuke sport te gaan beoefenen. De eerste paar lessen/spelen zijn gratis bij TTV Ede. En de koffie is veel goedkoper dan waar de biljarter nu speelt. Maar dat terzijde.

De zo fel begeerde hoofdprijs
De zo fel begeerde hoofdprijs

LAATSTE OCHTEND

,,Het lijkt alsof er helemaal niet is getafeltennist vanmorgen. Je leutert weer een eind weg”, roept Rinus me terug in de realiteit. ,,Niets is minder waar met 23 spelers. Dat is een lastig aantal. Dus zelf maar niet mee gedaan in het dubbelspel. Voordeel was wel dat ik de standen snel kon bijwerken. Thuis opnieuw ingevoerd en gelukkig geen al te grote bokken gemaakt in de snelheid. De winnaars waren de echte winnaars.” En wat heel bijzonder was door de grote opkomst bij het enkelspel ook een tafeltennistafel te weinig. Mooi, dat een aantal spelers niet gaan zeuren, maar aanbieden te wachten tot er een tafel leeg komt. Ook dat past bij onze aanpak.

Wat wel opviel dat er druk gerekend werd bij een aantal tafels. Er waren opgeluchte (Henny en Gerard Pouw, Jan Mostert zonder puntverlies) maar ook sombere gezichten (Michael Veenendaal, Hennie Wurms, Adrie Dekker, altijd puntloos) na afloop. Het is niet mijn dag werd vaak gehoord. Maar het andere geluid werd weer verteld door spelers die (bijna) foutloos bleven. Uiteindelijk, maar dat is maar een indruk, overheerste het gevoel dat het leuke wedstrijdweken zijn geweest.

Dertien (!) spelers, hoe verzin je dat getal hebben alle zeven ochtenden mee gedaan. Uiteindelijk waren 28 spelers één of meerdere ochtenden aanwezig. Of dat veel of weinig is van de groep 55plussers laat ik aan de deelnemers over. Zijn er verbeteringen voor het toernooi mogelijk. Ongetwijfeld. Zelf heb ik er één waar ik nog weleens met deze of gene over van gedachten wil wisselen. Maar dat terzijde.

Een woord van dank aan Leida lok, die uw komst noteerde en waardeerde. En uiteraard Jan Mostert, die weer behulpzaam was bij het uitzoeken van de bekers. En uiteraard de schenker van de extra prijsjes. Het heeft de club uiteindelijk weinig geld gekost. Een rondje koffie op de laatste dag. Maar de omzet was des te hoger. De onderlinge saamhorigheid verhoogd. Spelen tegen een tegenstander die je niet altijd ontmoet is toch eigenlijk best leuk. Ik hoop dat meerderen er zo over denken. Het ga jullie goed.

Komt er een volgende editie en wanneer ? De vraag stellen is ze deze keer niet beantwoorden. De coördinator van de groep kan aan de slag daarmee.

Eindstand na de zevende speelronde

 55+Toernooi 2023               Punten Perc.
7-9 14-9 21-9 28-9 5-10 12-10 26-10 Beste 5 Totaal Gem.
1 Henny Pouw 6 6 0 0 7 4 6 29 29 73,3%
2 Hennie Wurms 5 5 6 5 5 8 0 29 34 68,3%
3 Jan Mostert 1 5 4 6 6 5 7 29 34 62,3%
4 Bert v.d. Bovenkamp 7 7 7 3 2 3 2 27 31 60,3%
5 Adri Dekker 6 4 0 3 7 7 2 27 29 57,6%
6 Albert Nauta 4 2 5 5 3 7 4 25 30 56,3%
7 Eip Janssen 8 2 5 1 5 0 4 24 25 54,0%
8 Jan Oosterbeek 2 3 3 5 1 5 4 20 23 51,6%
9 Gerard Pouw 7 0 5 0 0 0 7 19 19 78,6%
10 Anton van den Hoven 5 4 2 2 0 0 5 18 18 51,1%
11 Rob de Pater 1 5 0 4 6 1 1 17 18 43,9%
12 Leida Lok 1 0 2 7 1 5 2 17 18 38,5%
13 Gert Marcus 3 0 5 4 0 0 4 16 16 47,7%
14 Henk Lambooij 2 4 0 0 6 2 2 16 16 45,8%
15 Lieneke Langerak 2 1 0 1 7 3 3 16 17 41,8%
16 Gerard Beijen 6 5 0 0 0 2 3 16 16 38,6%
17 Imre van Santen 0 0 0 8 7 0 0 15 15 88,9%
18 Kees Konings 0 0 4 2 2 4 3 15 15 42,6%
19 Anne Oosterbeek 0 2 6 0 2 0 5 15 15 39,6%
20 Rita Andeweg 3 0 3 4 0 0 4 14 14 34,8%
21 Aart Jansen 2 7 0 0 0 0 4 13 13 57,1%
22 Jaap Waaijenberg 2 3 1 4 1 4 2 12 17 39,7%
23 Michael Veenendaal 5 1 0 0 2 4 0 12 12 31,3%
24 Anneke Harms 0 4 6 0 0 0 0 10 10 60,0%
25 Ed Vaessen 0 0 2 4 0 0 2 8 8 60,0%
26 Marion van Aubel 0 0 0 0 0 0 5 5 5 38,9%
27 Dick van de Wardt 0 0 0 0 0 0 0 0 0 11,1%
28 Wim Houkes 0 0 0 0 0 0 0 0 0 11,1%

Rinus en Eip 
Oktober 2023