Tafeltennisvereniging TTV Ede Logo TTV Ede

Voor jong, oud, prestatie, recreatie, eigen zaal, eigen bar, open en gezellig!

Verslag Hans Degenaar Toernooi 55+ editie 2023

 Aart Jansen stop op zijn hoogtepunt met ‘Hans Degenaar’ 55-plus toernooi 2023

Aart Jansen (links) weet op tijd te stoppen: hoogtepunt voor hem jammer voor ons!

[EDE] De tweede ronde gaf weer veel spektakel. Met minder deelnemers (twee) dan in de eerste ronde. Maar de gretigheid straalde eraf. Als zelfs Gerard Beijen en Jan Mostert op tijd zijn, zegt dat wel wat. Hoewel Gerard dat letterlijk op de seconde af gepland had. De naamgever van dit toernooi (Hans Degenaar) zelf altijd bij leven als één van de eersten achter de tafeltennistafel op de donderdagochtend, zou trots zijn geweest.

Maar de wedstrijdleider kwam eerst met wat verduidelijkende verklaringen. De ene boodschap was wat leuker dan de andere. Maar ook daarover mogen de deelnemers een eigen mening hebben. Kort samengevat kwamen integriteit, het laatste verslag, de indeling/stand aan de orde.

Henny Pouw (of is het Pauw) verraste de organisatie met een leuke toespraak en lekkernijen.

,,Ik merkte dat je door twee spelers (Henny Pouw en Leida Lok) halverwege je betoog werd onderbroken. Dat je dat zomaar accepteerde”, kwam Rinus Hebgeheurd er even tussendoor. ,,Ja, ik was ook wat verrast. Zeker nadat ik krakelingen en kletskoppen kreeg aangeboden. De krakelingen worden vaak geserveerd bij de koffie op bijeenkomsten. De vorm staat dan symbool voor het begin en het einde van het toernooi. Waar de naam kletskop vandaan komt? Kletskoppen heette voorheen ‘zere hoofden’. Waarschijnlijk niet met de idee aangeboden dat de wedstrijdleider weleens grijze haren (weinig) krijgt van de afzeggingen. Maar ik denk meer om de inhoud van zijn stukjes. Maar dat terzijde. Overigens heel leuk dat Henny Pouw nog even terugkwam op het stuk in Ede Stad. Henny noemde het pure reclame voor de club. ,,Zo is het toch ook bedoeld.” Voldoende zo Rinus? En wat Leida Lok zei? ,,Helaas, Rinus verstond ik niet alles. Mijn gehoorapparaat kon de zachte stem niet altijd verstaan. Maar gelukkig had zij de speech op papier gezet. Kort samengevat, heb geen medelijden met een tegenstander en win gewoon zonder ook maar een punt weg te geven.” Ik heb haar tekst hieronder maar even op fotomateriaal vastgelegd.

POUW OF PAUW

Het verslag maken was deze donderdag dus iets minder gemakkelijk dan een week eerder. Waarom? Ik had mij echt voorgenomen vandaag (donderdag 14 september) geen enkele grap te maken over Henny (Pauw) sorry Pouw. Voor je het weet is Esther Ouwehand weer weg bij de Partij voor de Dieren en lid van TTV Ede. Ook wil ik het risico van muizenissen zoals ‘Slapende honden wakker maken, De hond in de pot vinden, Leven als kat en hond of een gegeven paard niet in de bek kijken’ niet te veel benadrukken. Laat Rinus maar gewoon de kat uit de boom kijken, want als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Binnenkort zien we weer visoenen van een jaar geleden. Onze Henny Pouw loopt zo trots als een pauw in de tafeltennisarena rond. De hoofdprijs is weer geïncasseerd. Hoewel ik het deze sympathieke vrijwilliger net als alle andere deelnemers best gun. En voor je het weet moet de club in het jaar 2024 misschien echt vrezen een nieuwe hoofdprijs aan te schaffen. Wat is er toch in dit ouwe l(h)and aan de hand?

En daarna ging de meute als de weerga aan de slag. Nee, niet letterlijk maar netjes op afstand achter de tafeltennistafel. De slagenwisseling was een mooi gezicht. Soms zo snel dat de fotograaf het balletje wel eens miste. Maar met een digitale camera niet zo erg. Je ‘delete’ en ‘delete’ en klaar is kees. ,,Eip waarom ‘deleten’ gebruiken. Je kunt toch gewoon zeggen ‘verwijderen’, reageerde Rinus op het concept verslag. Zoals altijd heeft hij gelijk. Net als alle tips die Rinus mij toespeelde.

BLUNDER

Er wordt goed opgelet wat de toernooileider doet. Dat bleek wel uit een paar binnen gekomen mailtjes. Maar zoals eigenlijk altijd was het weerwoord even eenvoudig als doordacht. Misschien de schaker in de tafeltennisser of omgekeerd. Dat de wedstrijdleider zich wekelijks voorbereid en probeert de pijn, het leed vooraf, maar vooral de sportieve onderlinge duels zo goed mogelijk in te schatten, wordt misschien wel eens vergeten.

En zelfs dan valt er wel eens een onverwachte spaander. Daar werd vorige week Michael Veenendaal de dupe van. Met behulp van een zelf gemaakt Excel programma probeert uw wedstrijdleider zowel de stand als het verslag zo spoedig mogelijk te verspreiden. 28 formules waren goed in gevoerd in het Excel programma behalve bij Michael. En die flater betekende dat onzer sympathieke popgroep ‘Direct’ aanhanger (wat een goede muziek van zijn broer, maar dat terzijde) veel te laag stond op de klassementslijst. Nu zal uw wedstrijdleider wat meer tijd nemen en desnoods wat later de zaak versturen na vier keer één op één alles te hebben nagelopen. Maakt eigenlijk ook niet uit, want publicatie op onze website TTV Ede laat ook weleens op zich wachten. Of helemaal niet.

,,Oh daarom heb je vanmorgen nog eens uitgelegd hoe het met tussenronden zit en niet dubbelen op een ochtend. Ik begreep het vorige week al niet. Als je vier keer enkelspel speelt haal je acht punten. Als je drie keer enkel speelt en een keer dubbelt moet je een winstpunt delen met je partner. Dat je dan bedenkt dat je een lijst aanlegt en een speler dat geluk slechts eenmaal kan hebben. Dat je dan ook kijkt of het van boven naar beneden zo eerlijk mogelijk verloopt. Dat je dan ook nog kijkt of een dubbelspel al niet eerder met en tegen elkaar is gespeeld. Dat je… nou ja laat maar. Slaap je nog wel goed? Ik vraag het maar als simpele Rinus Hebgeheurd, want dit lijkt wel een ‘betaalde’ baan. En hoorde ik het goed van je mede commissielid dat je vorige week zelfs geen koffie hebt kunnen drinken in de pauze door alle improvisatie? Ook niets gebracht? Zo hou je wel geld over.”

KOFFIE

Op bovenstaande aansluiten: koffiedrinken, is bovenstaande bordtekst wel aardig van toepassing op wat ik van Rinus Hebgeheurd doorgebeld kreeg. ,,Je bent soms nogal streng bij de opening. Misschien is dat wel nodig. Kinderen aan het werk zetten is soms al moeilijk. Maar 55plussers ook”, oordeelde Rinus. ,,Is er dan echt geen verschil tussen kinderen en deze ‘ouderen’ groep”, vraagt Rinus Hebgeheurd mij. ,,Welzeker. Je gaat staan om het woord te nemen bij het begin of einde koffiepauze. Kinderen denken dan; wat zal de meester hebben. Ze zwijgen snel. De ‘ouderen’ maken hun eigen verhaal af en denken; kom op met dat programma. Het is zo weer elf uur en dan moet ik naar huis. Want hoe ouder men wordt, des te minder tijd vaak. Of is dat ook de leeftijd? De vraag stellen is ze beantwoorden. Maar nog ff concreet. Ik mag niet klagen want binnen 20 seconden wordt naar mijn geleuter geluisterd. Grappig of niet dat laat ik hun oordeel over. Maar altijd positief bedoeld naar deze fantastische 55plus groep en club.”

De dialoog gaat verder tussen mij en Rinus. Ik heb toch een onbeperkt beltegoed. ,,Maar wat mij (Rinus Hebgeheurd) opviel is dat meerdere deelnemers zich afvroegen waarom dit het ‘Hans Degenaar’ toernooi heet. Ik heb op de clubsite gekeken maar niets gevonden. Kun jij Eip duidelijkheid geven maar wel graag kort.”

,,Rinus wat een vraag. Hans Degenaar verdient geen korte bijdrage maar een boekwerk. Maar laat ik het proberen. Hans Degenaar, veel te vroeg (2018) overleden, was een man met de ‘Gouden Handjes’. Een man met het hart op de tong. Misschien niet altijd even diplomatiek maar wel duidelijk. En nooit lang boos. Binnen de club overal bij betrokken. Iets niet goed in de speelzaal en Hans dacht erover na en loste het op. Elke donderdagochtend was hij present op zijn manier bij de 55plusgroep. Het bedrijfstafeltennis was wel aan hem besteedt. Wat eigenlijk niet binnen de club. De vraag stellen is ze beantwoorden. Dus een voorbeeld. Op donderdagochtend geen korte service tegen hem. ,,Ik kom hier om met plezier te spelen niet om mijn rug te breken.” Ook zette hij een toernooi voor 55plussers op. Op de slotdag nodigde Hans dan graag een prominent uit. Hij kwam bij min met een voorstel en vroeg een brief te schrijven aan.. ,,Jij bent beter met de pen. Ik heb twee rechtse handige handen. Maar samen maken we er wat van.” Wethouder Roel Kremers, de Heide Hoogheden, Profvoetballers als Kees van Wonderen en Gerdo Hazelhekke, betaald voetbalscheidsrechter Henk van Ettekoven en wie niet meer kwamen opdraven. Nee, zeggen tegen Hans Degenaar deed niemand. Een aantal jaren geleden heb ik de organisatie van dit toernooi overgenomen. De eerste en enige gedachte was dan moet het naar de helaas te vroeg overleden Hans Degenaar worden genoemd. Zo’n kanjer mag niet vergeten worden. En of iedereen er zo overdacht heb ik mij eigenlijk nooit afgevraagd. Fout misschien, naïef maar het respect voor Hans stond voor mij voorop. Overigens heeft niemand mij er tot op heden ooit over aangesproken.

Een euro voor een kop koffie waar tref je dat nog aan? Bij TTV Ede dankzij Hans Degenaar.

Weten jullie trouwens dat we aan Hans de huidige koffieprijs te danken hebben? Heel lang geleden was ik op een ALV van de club. De toenmalige penningmeester stelde voor vele consumpties te verhogen. De club zocht meer inkomsten in een duurdere tijd. Niets mis mee, zo op het eerste oog. Maar dat was buiten de waard in dit gevallen onze Hans Degenaar gedacht. ,,Voorzitter, ik vind alles goed, maar als de koffie geen 1 euro blijft, doe ik niets meer met mijn Gouden Handjes. Het werd stil. De discussie laaide op. Kort samengevat. De koffie bleef 1 euro (nu nog!) en de overige consumpties werden fors verhoogd. Hans met de ‘Gouden Handjes’ en het clubhart op de juiste plaats wilde niemand missen. En dat gevoel is eigenlijk nu nog zo. Maar helaas niet meer de realiteit. Ik hoop Rinus, maar ook lezers dat jullie nu weten welke eer je Hans Degenaar bewijst door mee te doen. Lets not forget.

TWEEDE RONDE

Michael gewoon rechtopstaande serveren lukt je beter

Laten we het nu maar over de tweede toernooi ronde hebben, is onze eindconclusie. Wat viel daarbij op? Bert van de Bovenkamp en Aart Jansen (whats in an name) waren de enige spelers die geen punt afstonden. Oneerlijk? Nee, bepaald niet. Zij hadden goed naar Leida Lok geluisterd en streden voor het maximale resultaat deze ochtend. Waar winnaars zijn zijn ook deelnemers met minder geluk. Rita Andeweg en Leida Lok bleven puntloos. De laatste adviseer ik nog eens haar eigen epistel door te lezen. Michael Veenendaal wilde graag winnen van Gerard Beijen. ,,Maar vijf keer fout serveren in een game breekt zelfs mij op”, lachte Michael. ,,Mag ik ook een advies geven Eip”, vraagt Rinus beleefd. ,,Uiteraard.” ..Ik zag Michael in de voorbereiding ‘gewoon’ serveren en met resultaat. Misschien iets voor zijn partijen want hij kan het wel.” De vraag stellen is beantwoorden.

NOPPEN

Albert Nauta, trots op zijn noppenspel kwam erachter dat ermee spelen gemakkelijker is dan ertegen spelen. Jan Mostert, ook een noppenspeler versloeg hem gedecideerd. En dan waren Henny Pouw en Rob de Pater zijn tegenstanders geeneens. ,,Ik vind dat noppen verboden zou moeten worden”, bromde Henk Lambooij. ,,Gelijk heeft hij. Maar daar denkt de NTTB (landelijke bond, red.) anders over. Overigens is die Henk wel een heer. Hij gunt Anneke Harms op haar eerste speeldag de winst”, lacht Rinus Hebgeheurd. De ene week is de andere week niet. Dat ondervond de lijstaanvoerder van vorige week. ,,Ik ben de naam even vergeten, maar dat zoeken jullie wel op. Ik zag dat Eip Janssen twee punten haalde en met geluk. Anton van den Hoven had nog een punt nog bij een 10-6 voorsprong in de tweede game. En toch met 10-16 en ook de derde game verliezen. Dat verzin je niet maar Anton wel”, lachte de toezichthouder Rinus. ,,Ik werd onpasselijk van mezelf. Wat een ‘knakeballe’ heb ik vandaag geproduceerd”, merkte Hagenees Rob de Pater op. Iets wat ook opgemerkt werd over het spel van Bert van de Bovenkamp. ,,ik ben mezelf er niet van bewust. Te veel netballen? Daarop oefenen hoort toch ook bij het spelletje”, reageerde de nieuwe lijstaanvoerder gevat. Een waarheid als een koe.

Voor elke topsporter is het vaak de kunst op het hoogtepunt te stoppen. Die kunst verstaat Aart Jansen. ,,Hij behaalde in de tweede ronde het maximale aantal punten. En kondigde na afloop aan dat dat zijn laatste speeldag was. Het bedrijfstafeltennis gaat voor”, besluit Aart.

Rinus en Eip

 

Tussenstand na de tweede speelronde

Hans Degenaar: 55Plus Toernooi 2023              
                     
7-9 14-9 21-9 28-9 5-10 12-10 19-10 beste 5 totaal Gemiddeld
1 Bert v.d.Bovenkamp 7 7 0 0 0 0 0   14 80,0%
2 Henny Pouw 6 6 0 0 0 0 0 12 76,5%
3 Gerard Beijen 6 5 0 0 0 0 0 11 61,9%
4 Hennie Wurms 5 5 0 0 0 0 0 10 76,5%
5 Eip Janssen 8 2 0 0 0 0 0 10 57,9%
6 Adri Dekker 6 4 0 0 0 0 0 10 52,6%
7 Anton van den Hoven 5 4 0 0 0 0 0 9 64,7%
8 Aart Jansen 2 7 0 0 0 0 0 9 55,6%
9 Gerard Pouw 7 0 0 0 0 0 0 7 80,0%
10 Jan Mostert 1 5 0 0 0 0 0 6 52,4%
11 Henk Lambooij 2 4 0 0 0 0 0 6 50,0%
12 Michael Veenendaal 5 1 0 0 0 0 0 6 47,4%
13 Rob de Pater 1 5 0 0 0 0 0 6 47,4%
14 Albert Nauta 4 2 0 0 0 0 0 6 42,1%
15 Jan Oosterbeek 2 3 0 0 0 0 0 5 42,1%
16 Jaap Waaijenberg 2 3 0 0 0 0 0 5 40,0%
17 Anneke Harms 0 4 0 0 0 0 0 4 50,0%
18 Gert Marcus 3 0 0 0 0 0 0 3 55,6%
19 Rita Andeweg 3 0 0 0 0 0 0 3 35,0%
20 Lieneke Langerak 2 1 0 0 0 0 0 3 27,8%
21 Anne Oosterbeek 0 2 0 0 0 0 0 2 21,1%
22 Leida Lok 1 0 0 0 0 0 0 1 22,2%
23 Imre van Santen 0 0 0 0 0 0 0 0 0
24 Kees Konings 0 0 0 0 0 0 0 0 0
25 Dick van de Wardt 0 0 0 0 0 0 0 0 0
26 Ed Vaessen 0 0 0 0 0 0 0 0 0
27 Wim Houkes 0 0 0 0 0 0 0 0 0
28 Marion van Aubel 0 0 0 0 0 0 0 0 11,1%